Публикация

Кой е по-по-най сред фонтаните?

Вдигне ли термометърът градусите, стените на дома и офиса като че ли започват по-осезателно да ни притискат и за пореден път да събуждат желанието ни да се телепортираме някъде...


Оферти валят отвсякъде, а Земята се оказва съвсем не толкова малка планета, колкото се опитват да ни убедят астрономите. Примамливи дестинации хиляди, но лятото, освен че е сезонът на плажовете, е и времето, когато фонтаните оживяват и стават любимо място за срещи. Някои от тях дори те докарват до вцепенение и невъзможност да откъснеш очи от изумителната акробатика на водата.

Предлагаме ви най-уникалните фонтани с пожеланието скоро сами да се убедите в тяхната неповторимост:

Най-величественият

Голямата каскада в Петерхов, Санкт Петербург, е построена в началото на ХVІІІ век. По време на Втората световна война тя е била почти унищожена. Днес можем да видим само копие на най-величествената каскада, но пък гледката е невероятна.

Най-чистият

Фонтан Ди Треви в Рим бълбука още от 1762 г. и е една от най-големите забележителности в града. Водата му е изключително чиста. В центъра на фонтан Ди Треви е разположена статуя на бог Нептун, а от двете му страни има две женски фигури - Изобилие и Здраве. Първата излива вода, а втората е с чаша в ръка, от която пие змия. Около фонтана витаят много легенди, но най популярната е, че ако хвърлиш монета в него, един ден отново ще се върнеш в този град.

Най-скъпият

В Дубай, близо до най-високата сграда в света – небостъргача Бурж Халифа, от 2009 г. под звуците на музика танцуват водите на фонтан, за чието строителство бяха похарчени 217 милиона долара. В началото на 2010 г. височината на водните струи беше увеличена до 275 метра.  

6 600 светлинни прожектора и 25 цветни лампи оцветяват водите на фонтана, който може да бъде видян от 25 мили.

Най-богатият

Построен по правилата на фън шуй, Фонтанът на богатството в Сингапур представлява гигантско бронзово колело, в чиято вътрешност се стича вода. От 1998 г. фонтанът е в книгата на Гинес като най-голям в света – 28 метра.

-brr-

Най-невинният

В средата на ХVІ век на едно от парижките гробища се появил Фонтанът на невинните – така се наричал самият църковен двор, където били погребвани бебета, бедни хора и душевноболни. След два века гробището било затворено и фонтанът преместен, но името му останало.

Най-дългият

В моста над река Хуан в южнокорейската столица Сеул са вградени невероятно красиви фонтани. Струите, напомнящи пръски от преминаващи автомобили,  излизат от 9300 дюзи, монтирани по цялото протежение на 1140-метровия мост.

Най-театралният

Всяко лято Фонтанът на борбата в канадския град Монреал се превръща в нещо като атрактивна театрална площадка. Действието се развива постепенно - повърхността на водата се обгръща в мъгла, а когато се разсее, се появяват ярки пламъци. Ефектът е неописуем, създава се илюзия, като че ли гори самата вода. Огънят е обграден от бронзови статуи на хора и животни. Представлението се повтаря на всеки час и продължава 32 минути.

Най-кървавият

Фонтанът в Суонзи не се отличава с нищо особено, но веднъж в годината, на 1 март, когато е националният празник на Уелс, водата избликва в червен цвят. Зрелището е протресаващо, което е дало повод на местните хора да нарекат фонтана Кървавия. Водата остава червена до 9 март.

Най-високият

Фонтанът на крал Фахд се намира в град Джида, Саудитска Арабия. Водната струя достига 312 м, което го поставя на първо място в света по височина. Всяка една от трите помпи на фонтана изстрелва водната струя със скорост от 375 км/ч. Вечерно време водата се оцветява от 500 мощни прожектора в различни цветове.


Коментари