Публикация

Болницата в Девин спря временно работа

От днес болницата в Девин, която обслужва три общини – Девин, Доспат и Борино, спря да приема пациенти, съобщи д-р Емилия Апостолова – председател на Регионалната лекарска колегия в Смолян.


Всички лекари, медицински сестри и обслужващ персонал на лечебното заведение излизат в неплатен и платен отпуск до 8 юли.

Причината за непопулярната мярка е дългът на болницата, който е в размер на 1,8 милиона лева. Според д-р Апостолова, която също работи в здравното заведение, заради стари дългове са запорирани сметките на болницата, което пък прави невъзможно болницата да функционира нормално.

 „Това е и причината медиците да не са получили заплати за няколко месеца. Още от миналата година се дължат пари за четири месеца, а за тази година не са платени заплатите за април и май, като за месец март, възнагражденията са изплатени на 60 %, обясни д-р Апостолова.

До края на седмицата е даден срок на ръководството да погаси старите задължения на болницата, за да бъдат отблокирани сметките и да се възобнови приемането на болни.
 
Лекарите имат готовност да започнат работа във всеки един момент, ако задълженията бъдат разплатени по-рано, категорична е д-р Апостолова.

„Болницата в Девин е от стратегическо значение и обслужва голям контингент от пациенти, които разчитат на нас и помощта ни”, категорична е д-р Апостолова.  Ако не се вземат обаче спешни мерки, то има опасност отливът на пациенти да доведе и до закриване на болницата. От друга страна,  неплащането на заплати ще накара добрите специалисти да напуснат и да търсят другаде работа, което още повече ще усложни ситуацията в региона.

От ръководството на МБАЛ – Девин обясниха, че от началото на годината в болницата влизат достатъчно приходи, за да може да се покриват текущите нужди за лечебния процес – консумативи, лекарства и др., както и да се плащат редовно заплати. 

Заради блокираните сметки обаче, всичките постъпления по банковите сметки  отиват за покриване на старите задължения, възникнали при предишното ръководство. От община Девин също търсят решение на сериозния проблем.
 

Коментари