Публикация

Защо кръвта е червена, а вените са сини и други подобни

Родителите от опит научават, че любимият въпрос на децата е „защо”. Те непрекъснато се сещат за това или онова, и разпитите могат да продължават часове с въпроси като „Защо еди какво си е така, а не иначе?” и т.н.


Предлагаме ви отговорите на три лесни (на пръв поглед) въпроса:

Защо водата не успокоява езика след пикантна храна?
Подправките в повечето пикантни храни, които ядем, са мазни. А още в училище се учи, че маслото и водата не се смесват. В този случай, водата просто се плъзга през мазните подправки.

Какво може да направите, за да успокоите парещото усещане в устата? Яжте хляб. Хлябът ще абсорбира мазните подправки. Друг вариант е прясното мляко. То съдържа вещество, наречено казеин, което се свързва с подправките и ги отнася. Алкохолът също разтваря лютивината.

Защо синьото е за момчета, а розовото за момичета?
В древни времена се е смятало, че някои цветове могат да пазят от злите духове, които дебнат над детските люлки. Тъй като синьото се свързвало с небесните духове, момчетата били обличани в този цвят и се превръщали в най-ценния ресурс на родителите.

Момченцата били обличани предимно в черно, едва през Средновековието розовото е започнало да се асоциира с женския пол.
 
Ако кръвта е червена, защо вените са сини?
Кръвта е ярко червена в оксидираната си форма и тъмно червена в деоксидираната. По-просто казано, тя е яркочервена, когато напусне белите дробове, пълна с кислород, и тъмно червена, когато се върне за презареждане. Вените изглеждат сини, защото светлината, която прониква в кожата, се абсорбира и се отразява в синия спектър.
 

Коментари