Публикация

Дишането определя дължината на живота ни

Димпъл Гаджвани e от Индия и повече от 7 години обучава желаещите на дихателни упражнения и йога техники. Родена е в град Куллапу, близо до Момбай, но пътува в САЩ, Индия и Канада, за да преподава.


Димпъл Гаджвани казва, че дишането ни е свързано с нашите емоции, например когато сме щастливи, ние дишаме по-дълбоко и по-продължително. Когато сме ядосани, дишането ни е по-кратко, когато сме тъжни, то е съвсем плитко. Ако се научим да дишаме правилно, ние можем да контролираме емоциите си чрез определени техники, наречени „садашан криа”.

Продължителността на вдишване и на издишване е показател за това колко дълго ще живеем.
Курсът „Изкуството на дишането”, който Димпъл преподава в България, представлява комбинация от йога, дихателни техники, медитация и няколко интерактивни процеси, в които хората се научават да гледат от съвсем друг ъгъл на живота си. Това става в продължение на 3 часа дневно през общо 4 дни обучение.

„При дихателните техники ефектът е такъв, че всяка клетка от нашето тяло получава повече кислород. Намалява нивото на кортизол - хормона на стреса, което увеличава усещането ни за хармония, и човек започва да се чувства по естествен начин щастлив”, казва Димпъл Гаджвани. Това е открил и създателят на тези техники Шри Шри Рави Шанкар през 1982 г. в Индия. Въпреки че са заимствани от класическите дихателни упражнения на йога, те са доста по-различни. Вече на 56 години, той пътува в много страни по света, за да преподава курсовете си повече от 30 години.

Димпъл научава дихателните техники на 21 години и започва да ги преподава, когато е на 23. Питам я какво я кара да посвети живота си на обучението. А Гаджвани разказва, че още от малка искала да прави нещо, с което да бъде полезна на хората и на света. След като изкарала курса, почувствала енергията си и осъзнала своя потенциал. Казва, че след курса й усмивката на лицата на хората се връща, те стават по-щастливи и стресът им намалява. За да обучава успешно, самата Димпъл служи за пример с начина си на живот, храни се с вегетарианска храна и практикува дихателни упражнения всеки ден. Твърди, че съществуват четири източника на енергия - храната, сънят, дишането и знанието.

„Аз следвам тези източници на енергия, за да съм сигурна, че умът ми е в мир, живея здравословно и с усмивка. В дългосрочен план, ако искаме да поддържаме здравето си, можем да си позволим да отделим 30 минути на ден за дихателните техники. През тези четири дни на курса ми на обучение показвам на хората как се правят тези упражнения и след това те ги изпълняват сами у дома всеки ден.”

Според Димпъл повечето болести са причинени от разстроено състояние на ума. Здравото тяло и здравият ум са свързани и затова заедно с дихателните упражнения трябва да упражняваме и ума.

„Моето послание към хората, които страдат от стрес и хронична умора, е да следват правилните насоки на четирите източника на енергия – да се хранят с подходящата храна, да спазват вегетарианска диета, да отделят достатъчно време, за да се наспиват добре, да четат духовно знание всеки ден и правят някои дихателни техники, това ще им помогне да имат добро здраве”, казва Димпъл.
Тя е забелязала, че много българи пушат. Според нея човек може да ходи на парти и да се забавлява, но без да пие и пуши.

„Искам да кажа на българите да направят гнева си скъп, а усмивката евтина. Това означава да се усмихват повече, да бъдат щастливи, да не се ядосват за малките неща и да бъдат освободени.”

На раздяла забелязвам медальона, който Димпъл носи, и я питам какво представлява той. Отговаря ми, че е подарък от нейния учител и това е Шри Шри, изписано на древен санскрит. Означава началото на нещо, което искаш да бъде успешно.

Коментари