Публикация

Андалусия – море, фламенко и сиеста

Море, палми, корида, фламенко, катедрали и дворци – това е Андалусия. Замъци и крепости се извисяват над бели градове и плодородни земи.


Андалусия е съхранила безброй паметници от различни цивилизации - финикийци, римляни, вестготи, маври и испанци. Маврите са припознали едно време там рая и са се опитали да го досътворят.

Крайбрежието е Коста дел сол, което означава „Брегът на слънцето”. Курорти като Марбея, Торемолинос, Михас, Малага предлагат всякакви атракции за малки и големи. Наричат го и „Коста дел голф” заради десетките игрища, които примамват голфъри от цял свят.

В Северна Испания коридата е забранена, но в автономна Андалусия фиестата продължава, макар и не всяка седмица както едно време. За коридата казват, че който не е ходил нито веднъж – нищо не е видял, а който е отишъл отново – няма сърце. За испанците това е истински празник. Бикоборците са местните звезди, а матадорите са като богове.

Момченцата мечтаят да станат матадори, а момиченцата - танцьорки на фламенко. Вечер из улиците на старите градове кръвта кипи от китари и страстни танцьори. За туристите се организира и посещение на заведение за около 30 евро, но тогава фламенкото е със специална хореография.

Морската столица на Андалусия е Малага – родният град на Пабло Пикасо и Антонио Бандерас. Градът освен за разходка и хапване на вкусни паели е предпочитан и за шопинг заради многото молове. В Андалусия обаче забравете за пазар следобед – сиестата си е закон и всички почиват. Както и в неделите.

Севиля е градът на Кармен и Дон Жуан. Това е столицата на Андалусия и третият по големина град в Испания. Ще ви смае приказният площад плаца Еспаня. Наблизо е еврейският квартал „Санта Круз”, който е запазил атмосферата от едно време - бели фасади, малки тераси, тесни улички и цветни вътрешни дворчета. Там е и къщата на Севилския бръснар, който очевидно добре си е вършил работата.

Символ на града е катедралата, трета по големина в света. Издигната е на мястото на джамия, от която е останало минарето, превърнато в стометрова кула. Катедралата крие съкровища – пищни параклиси, стенописи и скулптури. Вътре са шедьоври на Гоя, Мурильо, Веласкес... Там е и гробницата, където се предполага, че е погребан Христофор Колумб.

Близо до катедралата е палатът на Педро Жестокия с уникални мозайки, зали и градини.

Перлата на Андалусия е Алхамбра, която се смята за едно от съвременните чудеса на света. Маврите са построили това място така, както са си представяли рая. Палатите им приличат на приказка на Шехерезада – фонтани, градини, сякаш бродирани стени и тавани.

-brr-

Там е и дворецът на Карл V, показващ испанския Ренесанс. Твърди се, че тук кралица Изабела дава бижутата си на Христофор Колумб, за да финансира плаването му, довело до откриването на Америка.

Стотици туристи посещават всеки ден Алхамбра, затова и редът е изключително строг. Групата не бива да надвишава 30 души, а билетът се показва на 5 места. Резервацията се прави седмици предварително, тъй като дневно са определени точно 7700 билета с предварително фиксирани часове.

Алхамбра се извисява над един от най-красивите испански градове – Гранада. По оживените улици често се носи страстта на фламенкото, а привечер циганите се вихрят в прекрасния танц. Те живеят в пещери, запечатани с фалшива фасада на къща.

Кордоба е някогашната столица на Кордобския халифат, заемал голяма част от Иберийския полуостров. Там се извисява най-грандиозната мюсюлманска сграда в Западния свят - Мескита де Кордоба. Вътре има стотици колони и арки. Бившата джамия сега е уникална катедрала с пищни стенописи, амвони и скулптури.
Близо до джамията е дворецът на християнските крале – римски мозайки и невероятни градини.

Светецът - покровител на Кордоба, е Сан Рафаел и градът е изпъстрен със стотици ангелски паметници, музеи и изложби. Старият град е лабиринт от невероятни тесни улички с много магазинчета и ресторантчета във вътрешните дворове.
Цяла Андалусия е „поръсена” с фонтани – те са на всяко кръстовище...
Традицията е останала от арабите, които така намирали спасение от жегите.

В повечето заведения, като си поръчаш напитка, ти сервират и нещо за хапване – тапас. По улиците има много портокалови дръвчета, но плодовете не стават за ядене.
Испания май осъществи на практика идеята на бивш наш социален министър да отведе по-възрастните на море. Но не на българския Слънчев бряг, а на испанския.

Едноседмичната екскурзия струва по-малко от хилядарка барабар със самолетния билет. Но за да посетите Кордоба, Севиля или Гранада, ще трябва допълнително да платите за всяка по около 70 евро. А всеки гид ще ви посъветва, когато сте в голяма тарапана, да си пазите чантите и от крадливи емигранти.

Коментари