Публикация

Децата са по-едри, но не и по-здрави

Всички сме забелязали, че съвременните деца са по-едри от предшествениците си, живели преди 50 години. Те са по-високи, по-тежки и даже носят по-голям номер обувки. Но станаха ли по-здрави?


Според специалистите много от промените са в полза на съвременните деца. За съжаление увеличеното тегло и застоялият начин на живот правят днешното поколение по-болно. Преди 50 години децата повече спортуваха, а според последното британско изследване даже преди 10 години резултатите им са били по-добри от сегашните.

Освен това съвременните деца нерядко страдат от старчески болести като артрит, предизвикан от непрекъснатото ползване на мобилните телефони и компютърните игри, които водят до възпаления в ставите на пръстите.

Но нека да сравним конкретно какви бяха децата преди 50 години и какви са сега. При повечето изследвания възрастта им е 11 години.

Ръст
Преди: 133,8 см.
Сега: 150,7 см.
Средният ръст на децата расте с всяко десетилетие с 1-3 см. Главната причина за това е в по-доброто хранене, включително и на майките в периода на бременност, както и в употребата на витамини и минерали. Влияние сигурно оказва и фактът, че бъдещите майки започнаха по-малко да пушат, а както е известно, цигарите влияят на ръста.

Важно ли е това?
Естествено, подобреното хранене и отказът от пушене са положителни новости. Увеличеният ръст обаче е свързан с болки в гърба, защото върху него се оказва по-високо налягане.

Тегло
Преди: момчета – 36,4 кг; момичета – 38,5 кг.
Сега: момчета – 40,1 кг; момичета – 43,9 кг.

Децата станаха по-високи и е нормално и повече да тежат. Ако повишеното тегло е за сметка на масата на скелета и мускулите, всичко е наред. Но при много от съвременните деца увеличеното тегло е свързано с недостатъчно движение, а оттам и с излишни килограми.
Лекарите твърдят, че днес децата ядат по-малко, но затова пък менюто им съдържа повече мазнини и въглехидрати, а се движат все по-малко заради телевизора и компютъра. Освен това теглото на детето зависи и от това на майката. Жените, родени през 30-те години и станали майки през 50-те – 60-те години на миналия век, са били с по-ниско тегло.

-brr-

Всъщност предупрежденията, че съвременното поколение все повече затлъстява, не са съвсем основателни. Индексът на масата на тялото в продължение на 50 години не се е променил особено – от 16,55 през 1966 г. на 17,18 през 2007 г. Въпреки това наднорменото тегло на децата е актуален проблем, особено в семействата, в които родителите също са с наднормено тегло. Наред със затлъстяването лекарите сигнализират и за обратното - недостатъчно тегло. Това е свързано с неправилното хранене – детето може да яде много калорични продукти, но да не му достигат витамини и други полезни вещества.

Важно ли е това?
Лекарите предупреждават, че излишните килограми може да доведат до диабет. За съжаление днес специалистите често се срещат с това опасно заболяване при децата, докато преди години то се появяваше в по-късна възраст. Наднорменото тегло може да стане причина и за проблеми със сърцето, за нарушения в кръвното налягане и до някои хронични заболявания като повишено ниво на холестерола.

Полова зрялост
Преди: момчета – 14,5 г.; момичета – 12,5 г.
Сега: момчета – 13,5 г.; момичета – 11 г.
Възрастта на полова зрялост при момичетата се е съхранила постоянна в периода от 40-те до 80-те години на миналия век. В края на 80-те обаче и в началото на 90-те тя рязко падна, особено при момичетата от социално слаби и бедни семейства.
Специалистите са склонни за това да обвиняват увеличаващото се средно тегло на децата.

Тази причина пасва и на двата пола. Установено е още, че в един на шест случая половата зрялост при децата настъпва, преди да навършат 10 години.
Датски изследователи предполагат, че само през изминалото десетилетие възрастта на половото съзряване е паднала с цяла година. Според тях причината е в нездравословния начин на живот и в химическото замърсяване на хранителните продукти. Според друга теория повечето храна означава повече калории, а колкото повече са те, толкова по-бързо се развиваме.

Важно ли е това?
По-късното полово съзряване при момичетата е по-добър вариант, защото се снижава рискът от рак на гърдата. Колкото до момчетата, смята се, че ранното съзряване ги прави по-агресивни.

Физическа активност
Преди: момчета – 40 клякания за 30 секунди; момичета – 26.
Сега: момчета – 20; момичета – 18.
Нивото на физическа подготовка при децата стремително се намали с 4,3 процента през последните десет години. Това ниво се измерва с тестове, които показват колко бързо може едно дете да пробяга разстоянието между две точки за определено време.

Кой е виновен, че децата станаха по-малко подвижни? На първо място според учените е времето, което те прекарват пред телевизора. Увеличеният брой на автомобилите също има своя принос.

Физическата сила на децата, която доста се увеличи след Втората световна война, също започна да спада. Това е напълно обяснимо. При много деца приоритетните дейности много се промениха. Ако преди години в свободното си време децата се катереха по дърветата, ритаха топка или се гонеха, сега предпочитат да седят пред компютрите.

Важно ли е това?
Снижаването на физическата активност несъмнено влияе зле на здравето. При съвременните деца е повишен рискът от появата на сърдечно-съдови болести, както и заболявания на костите. Слабите мускули на корема могат да станат причина за болки в гърба, а слабите мускули на краката в по-късна възраст ще ни докарат проблеми даже когато изкачваме стълбите.

Учените са единодушни – трябва да тренираме организма си, докато сме млади, за да имаме сили, когато остареем.
Какъв е изводът: съвременните деца действително са по-едри, но не и по-здрави и силни. Затова никога не бива да забравяме, че ключът към здравето се крие в правилното балансирано хранене и физическата активност.

Коментари