Публикация

Помощ! Кърлеж...

Очаквано или не, през тази година кърлежите се настаниха дори в централните части на големите градове.


Обикновено сме свикнали да внимаваме за тях при излет сред природата, но се оказва, че кръвопийците нападат дори по асфалтираните улици.

При самото впиване на кърлеж не се усеща нищо, поради което често паразитът остава дълго време в тялото, без да бъде забелязан. А това увеличава риска от заразяване с някоя от пренасяните от него болести. Затова при всяко къпане оглеждайте тялото си за внезапно възникнали тъмни релефни „бенки”.

Тъй като окосмената част на главата е любима на кърлежите, там можете да ги откриете чрез леко прокарване на пръсти през скалпа. Специалистите съветват за изваждането на кърлеж да се потърси лекарска помощ, тъй като при неправилно третиране част от хобота му може да остане в кожата и да предизвика инфектиране. От друга страна, за да се ограничи рискът от заразяване, кърлежът трябва да бъде отстранен възможно най-бързо.

Ако се налага да вадите кърлежа сами, имайте предвид следните правила:

• Паразитът не трябва да се пипа с голи ръце и да се притиска силно. По принцип кърлежите предават заразите си при самото ухапване, но е възможно да се инфектирате и от размачкано с ръка насекомо, ако имате нарушена цялост на кожата на ръцете или замърсите очите си.

• Старата практика кърлежът да се намазва с олио, подръчен крем или лепило днес е отхвърлена, защото тези средства могат да го предизвикат да повърне, при което рискът от заразяване рязко се увеличава.

• За отстраняване на паразита се използват ръкавици, парче плат или пинсета. Можете да помолите и човек с по-дълги нокти, но задължително през защитата на ръкавица или поне найлон. Захванете насекомото максимално близо до главичката му и внимателно го издърпайте нагоре.    

• Не се поддавайте на многобройните легенди за вадене на кърлежи. Не го въртете обратно на часовниковата стрелка. Кърлежът по-лесно се вади без въртене, защото “челюстите” му изобщо не приличат на винт. Освен това при въртенето можете да изстискате от кърлежа заразените му телесни течности в тялото си.

-brr-

Ако след откъсването на кърлежа част от него остане в кожата (а това се познава по черната точица в дъното на раничката), трябва да отидете на хирург, който ще изчисти остатъците от паразита.

След като кърлежът се отстрани, върху мястото на ухапването се поставя стерилна превръзка. Запазете тялото на кърлежа в чисто шишенце, за да може да бъде изследвано в микробиологична лаборатория.

Дори да сте извадили сами успешно целия кърлеж, отидете на лекар, за да прецени дали имате нужда от поставяне на инжекция срещу тетанус, както и от профилактичен прием на антибиотик.

В България кърлежите са преносители на лаймска болест, марсилска треска, кримска хеморагична треска, ку-треска, туларемия и някои други по-редки инфекциозни болести. Общият белег на всички заболявания е повишената температура и общото неразположение, често има и специфични кожни обриви.

Затова температурен епизод след ухапване от кърлеж изисква задължително медицинско уточняване. При навременно и правилно лечение инфекциите, предавани чрез кърлежи, се овладяват успешно.

Предпазване от кърлежи:
- Нанасяйте по откритите части на тялото специални препарати, които отблъскват паразитите. Ефективно е да напръскате с тях и дрехите си.

- Носете дрехи със стегнати крачоли и ръкави и цели плътни обувки, за да не могат кърлежите да проникнат под тях. Главата се предпазва чрез шапка – особено при придвижване през гористи местности, през гъсти храсталаци и високи треви.

- Избягвайте контакт с непознати животни – кучета, котки и др.

Коментари