Публикация

Пловдивската белодробна болница затъва в дългове

Министерството на здравеопазването потвърди отказа си държавата да поеме ангажимент с финансирането на пловдивската белодробна болница „Кудуглу"- това става ясно от писмо, получено в община Пловдив.


Писмото е заведено в администрацията на 4 юли и е подписано от заместник- здравия министър Кирил Добрев.

Припомняме, че дългът на болницата надхвърля 2 милиона лева и общината поиска държавата да приеме сумата като дарение или да финансира погасяването на дълга.

По думите на кмета на Пловдив - Славчо Атанасов, държавата дължи тези пари на община Пловдив, защото през последните 3 години общината непрекъснато финансира болницата и досега е отпуснала над 2,5 милиона лева безлихвени заеми, за да не бъде затворена.

След последния отказ на здравното ведомство кметът изпълни заканата си да сезира европейските здравни институции.

В писмо до здравната комисия към Европейския съюз Атанасов алармира за отказа на държавата да спаси болницата за лекуване на туберкулоза и тежки форми на белодробни заболявания „Кудоглу”, която е единствената в Южна България.

Наскоро отново са преведени 105 хиляди лева от общинския бюджет, за да бъдат изплатени заплатите на лекарите и персонала - съобщи ресорният зам. кмет Александър Константинов.

Предвиден е и още един спасителен транш от 100 хиляди лева, който е гласуван на последната общинска сесия. Тези пари обаче не могат да решат финансовия проблем на болницата, защото дългът е вече над 2 милиона лева.

По думите на кмета борбата с туберкулозата е държавна политика в целия свят и подобно поведение от страна на българската държава е срамно и обидно.




 



 

Коментари