Публикация

Косопадът вече не е окончателна присъда

Интервю с д-р Мариела Хитова, управител на Център за кожно-венерически заболявания.


Д-р Хитова, има ли различни видове косопад и кои са най-често срещаните?
Косопадът може да варира от изтъняване на косъма и оредяване на косата до пълна плешивост. Загубата на коса е следствие от различни причини, като от медицинска гледна точка има няколко форми: най-често срещаната е вследствие на огромен физически стрес. Косопадът започва 2-3 месеца след продължително заболяване, тежка травма или сериозна инфекция. Наблюдава се след внезапна промяна на хормоналните нива, особено при жени след раждане, и е умерен - често на възглавницата или по четката за сресване се наблюдават кичури коса.

Косопадът може да е нежелана реакция от употребата на някои медикаменти или да е един от симптомите на заболяване. При гъбична инфекция на скалпа се наблюдава загуба на коса в различни зони на скалпа. Aлопеция ареата е автоимунно заболяване, при което се наблюдава косопад  в една или няколко малки зони. Причината за това състояние не е известна. Травматичната алопеция е друга форма на косопада, вследствие на травми, нанесени върху скалпа и косата - вплитане, използване преси за коса, ролки, маша. Косата може да бъде увредена със силни химикали - къни, бои. Някои хора страдат от рядко психиатрично състояние, наречено трихотиломания, при което косата постоянно се дърпа и скубе.

Наследствено обусловеното оплешивяване при мъжете следва типична последователност - предната космена линия се измества назад, а косата на темето оредява. Това е най-честата форма на косопад и може да започне на всяка възраст. Основно влияние имат три фактора: наследственост, мъжките полови хормони и възрастта. При жените също може да се наблюдава характерно оплешивяване, но за разлика от мъжкото предната част на скалпа обикновено не се засяга.

Косопадът се среща при всеки човек, като нормално е да се губят до 100 косъма на ден.

-brr-

Ефикасни ли са природните методи – различни билкови отвари, маски и т.н.?

Старите изпитани домашни средства като тинктура от коприва или брезова вода за коса помагат за доброто кръвооросяване на кожата на главата. Още от древността копривата е известна като отлично средство срещу оплешивяването. Миенето с хума или яйчен жълтък също се използват за заздравяване на косъма. Ако обаче е налице особено силен косопад, подобни средства са безполезни.

Вярно ли е, че постоянното носене на шапка може да предизвика косопад?
Нито носенето на шапка, нито ресането, бръсненето и прочие не се разглеждат като причини, водещи до оплешивяване. Единственото изискване е да се избягва прекалено грубото третиране на косата.

Защо мъжете с висок тестостерон по-често страдат от косопад?

Това се дължи на един дефект в метаболизма на тестостерона - т.е. появява се дехидротестостерон, който се натрупва в много високи количества и въздейства върху главичката на косъма. В резултат на това той започва да пада преждевременно. Между другото космите са на различна хормонална регулация. Например има мъже, които нямат коса на главата, но са обилно окосмени по други части на тялото.

Мъжкото оплешивяване обикновено започва да тревожи мъжете около 40-ата им година и се отразява при някои от тях сериозно на самочувствието и психиката им. Има обаче и случаи на много ранно оплешивяване на момчета, което не е нормално. Първите средства, които помагат, са т.нар. антиандрогени. Те наистина водят до известно стабилизиране на косата, но пък имат неприятни странични действия.

-brr-

В по-съвременните препарати това вече е взето предвид. Но в резултат на тези препарати, наистина в много малък процент от случаите, може да се развие импотенция или по-малкото зло – притъпяване на желанието за сексуален контакт.

Какво е съвременното лечение на косопада?
Косопадът като следствие на стрес и медикаментозна употреба обикновено не се нуждае от лечение освен изолиране на причинителя. Косопадът вследствие на лошо хранене и подлежащо заболяване обикновено спира след назначаването на здравословна диета и лечение. При гъбичните инфекции на скалпа се налага приемането на орален медикамент.

Алопецията като автоимунен процес се повлиява и от кортикостероиди, инжектирани или нанесени върху кожата. Голяма част от мъжете и жените с наследствено-полов тип оплешивяване не търсят медицинска помощ, макар че такава може да бъде оказана. За жалост в тези случаи лечението трябва да продължи за неопределен период от време. При някои състояния загубата на коса е необратима, обикновено ако има образуван белег. С развитието на съвременната медицина се увеличават броят и качеството на предлаганите продукти против косопад. Съставките, които се съдържат в тях, могат да се приемат през устата дълго време по съответна схема като съпътстващо лечение.

Можем ли да се предпазим от косопад?

Някои форми на косопад могат да бъдат предотвратени чрез намаляване на стреса, здравословно хранене, използването на щадящи фризурни техники и ако е възможно, употребата на медикаменти, непредизвикващи косопад. Когато причината е гъбично засягане, може да бъде предотвратен чрез добра хигиена и избягването на чужди шапки и употребата на чужди гребени и четки за коса, както и игра с улични животни.

Коментари