Публикация

Девинската болница остава затворена

Болницата в Девин остава затворена и тази седмица, а персоналът излиза в неплатен отпуск. Това съобщи д-р Петър Дечев - член на борда на директорите на болницата.


„Съдбата на 82-ма души остава неясна, защото все още няма становище от общината как ще бъде решен проблемът с дълга на здравното заведение”, обясни д-р Дечев.

Тревожен е фактът, че от лекарите и персонала има вече напускащи - един  рентгенолог, медицински сестри и санитари са депозирали вече молбите си.

Припомняме, че болницата преустанови дейността си на 4 юли заради тежкото си финансово състояние. Тя е със запорирани сметки от кредитори, а персоналът не е получавал заплати от месеци.

В момента се водят преговори община Девин да продаде акции от петзвездния хотел в града и с парите да се покрият голяма част от задълженията на болничното заведение.

Във вторник (12.07) ще се обсъди бъдещето на болницата и какво ще се случи, ако не постъпят пари в общината от продажби на акции. На срещата ще присъстват и д-р Даниела Дариткова, депутат от ГЕРБ и зам.-председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание, според която един от вариантите е болницата да се преструктурира в медицински център.

По думите на директора на болницата д-р Константин Калайджиев това не е най-добрият вариант и не може да бъде изход от сложната ситуация. Според него един център ще е в полза на доболничната помощ, но ако на болните се наложи хоспитализация, то те пак ще пътуват десетки километри до Смолян или Пловдив.

Допреди 10 дни болницата в Девин е обслужвала и жителите на  Борино и Доспат. В момента няма тежки случаи, но всеки пациент, който се  нуждае  от продължително лечение и постъпване в отделение, се  изпраща  до областния център.

Коментари