Публикация

Виното и бирата – приятели на организма?

Бирата и виното като нискоалкохолни напитки съдържат високи нива на антиоксиданти като ресвератрол, ксантохумол и др. с изявена антитуморна активност.


Те осигуряват редица витамини, напълно сравними с количествата, доставяни на организма от най-популярните плодове и зеленчуци, както и много важни минерали.

Това доказа български екип учени и го защити пред IX Национален конгрес по хранене във Варна. Пивото е с ниско съдържание на прости захари, без мазнини и холестерол и е единственият хранителен продукт, в който има хмел. Червеното вино е най-богато на мощни фенолни антиоксиданти и по този критерий превъзхожда зелето, морковите, ябълките и доматите.

Количествата флавоноли в бирата са по-високи от тези в доматите, ябълките и морковите. Фенолните антиоксиданти, които идват от ечемика и дрождите, вероятно намаляват и риска от диабет, имат добро влияние върху костите, повишават нивата на добрия холестерол, помагат в борбата срещу затлъстяването.

Наличният в бирата витамин В1 е повече, отколкото в морковите, лимоните, бананите и ябълките. Пивото е особено богато на фолиева киселина (витамин В9) и е естествен източник на В12. Международни проучвания са категорични: високото съдържание на тези витамини може да служи като допълнителна бариера срещу сърдечно-съдовите заболявания.

В изследванията на българските учени особено внимание е отделено именно на антиоксидантния капацитет на нискоалкохолните напитки. Редица статистически изследвания дават основание за твърдението, че при отговорна консумация нискоалкохолните напитки редуцират вероятността от ред здравословни проблеми.

Намаленият риск от сърдечно-съдови заболявания е сравним с превантивните мерки като приемане на аспирин или извършване на физически упражнения. Пивото и виното могат да повлияят върху понижаването на съдовъзпалителните процеси, риска от атеросклероза и редуцирането на опасността от исхемична болест на сърцето с около 30–40%.

--------------------------------
*Алкохолът трябва да се консумира в умерени количества, иначе може да застраши здравето и живота.

Коментари