Публикация

Сигнал за опасни козметични стоки

13 опасни за здравето козметични продукти търсиха инспекторите от РЗИ - Плевен. Това съобщи д-р Ани Симеонова от инспекцията.


Проверките в търговската мрежа са били по повод писмо от Министерство на здравеопазването за наличие на опасни стоки на пазара по системата за бързо оповестяване РАПЕКС.

Търсена е черна къна, марка Biack Rose, и продукт за изправяне на коса с марка Claudia Pazzini и с произход Индия.

Сред обявените продукти за издирване е бил и изсветляващ серум, с марка Clear Essence, както и лак за нокти, с марка HAIL, и лосион за изсветляване на кожата, с марка Maxi – Tome и с произход САЩ.

Търсен е и оцветяващ спрей за коса – Glitter – Hairspray,  с произход Китай, както и друг лак за нокти, с марка Nail Art, и избелващ крем, с марка MIC, който е с неизвестен произход.

Пакистански крем за лице с марка Arche Gold също е търсен в магазините в региона. Още са издирвани и лосион за тяло с марка Number и с произход Белгия, като и друг лосион за тяло с екстракт от морков и витамин Е, с марка Skin Light и с произход Кот д'Ивоар.

Здравната инспекция е издирвала и душ гел с марка Saloon и мокри кърпички с марка Kardelen - с произход Турция.

Опасността за потребителите при ползване на тези стоки е свързана с наличие на химически вещества, които са забранени с директиви на Европейския съюз за влагане в състава на препарати, предназначени за продажба на масовия потребител.

Сред тях са хидроквинон и живачни съединения в избелващите лосиони и кремове, метилдибромо глутаронитрил – в мокрите кърпички и душ-геловете,  дибутилфталатът – в лаковете за нокти и метанол и бензен – в спрей за коса.

Коментари