Публикация

Тъмната страна на слънцето

Макар от много години да ни съветват, че предпазването от слънцето трябва да е всекидневна грижа, малцина се вслушват сериозно...


Дали заради вътрешна съпротива – нали именно слънцето е символ на живота и здравето – или поради недостатъчна осведоменост, но слънцезащитните средства все още не са навлезли в бита ни в подобаваща степен. А защо  всъщност дерматолозите настояват толкова?

Бабите ни са живели прекрасно без мазила с обозначение SPF (слънцезащитен фактор). Но нека напомним, че преди в началото на миналия век фамозната мадам Шанел да обяви матовия загар за моден, той е бил допустим само за нисшите съсловия.

Широкополите шапки и неизменните чадърчета са защитавали надеждно лицето на дамите от елита, а кремовете са придавали допълнително така скъпоценната белота на кожата.

На второ място, поради добре известните глобални климатични промени все повече лъчи от ултравиолетовия спектър достигат земната повърхност. Тъкмо те, попадайки върху кожата, не само скоростно я състаряват, но и с течение на времето може да предизвикат рак. Заради тези лъчи мнозина страдат и от слънчева алергия.

Принципът на действие на слънцезащитните средства е прост – те поглъщат или отразяват опасните лъчи.

Главното действащо лице в тях е споменатият вече SPF, който се отбелязва задължително на опаковката и варира от 10 до 50. Смята се, че SPF 25-30 е подходящ и за светла, и за тъмна кожа. Без риск от зачервяване на кожата може да се прекара на слънце 6-10 минути (колкото по-светла е кожата, толкова по-кратък е този ”прозорец”).

-brr-

Ако умножите минутите по номера на слънцезащитния фактор, ще получите времето, през което може безопасно да придобивате тен. Например, ако сте със светла кожа и употребявате крем със SPF 20, не оставайте на слънце повече от 120 мин. Разбира се, нека тези два часа да не са между 11 и 15 ч.

Ако сте се убедили в ползата от защита, идва другият, също толкова важен въпрос – как от десетките продукти да изберем най-подходящия за нас и как да го употребяваме правилно? Водещото е типът кожа. Кремът е „най-тежкият” продукт – по-добре да се откажете от него, ако имате много мазна или проблемна кожа с разширени пори.

В този случай за предпочитане са геловете, но те обикновено имат по-нисък слънцезащитен фактор. Продуктите във вид на лосион са универсални, подходящи и за децата – поемат се лесно от кожата и могат да имат целия диапазон от степени на защита.
 
Искате да се порадвате на слънцето и в същото време да запазите кожата си здрава, еластична и млада? Правило номер едно – не икономисвайте слънцезащитното средство. Ако не слагате нужното количество, не постигате нищо! Много важна подробност е, че тялото трябва да се намаже 20-30 минути преди излизане на открито.

Не се успокоявайте, ако денят е мрачен, защото кожата се нуждае от защита и когато не грее силно, а UVA лъчите вредят еднакво – независимо дали е облачно, или слънцето припича. Много жени смятат, че гримът в някаква степен пази кожата. На това не бива да се разчита, макар немалко пудри и тонални кремове да съдържат специални филтриращи съставки. Но – посочват експертите – за да получите надеждна защита, трябва да си сложите седем пъти повече фон дьо тен! А това е прекалено дори за театралната сцена...

Често срещана заблуда е, че колкото по-висок защитен фактор има употребяваният продукт, толкова по-дълготрайно е действието му. В действителност независимо от числото, изписано на опаковката, кремът трябва да се нанася на всеки два часа.

Обикновено игнорираме някои местенца от тялото – например ушите или горната част на стъпалата, които са много уязвими. Не забравяйте устните – те са може би най-силно изложени на слънчевото въздействие и дерматолозите настоятелно препоръчват слънцезащитният фактор на употребявания за тях продукт да не е под 20, както и да се нанася максимално често.


Коментари