Публикация

Възможно ли е пиенето на вода да бъде вредно?

Има хора, които пият вода по навик – не, защото са жадни, а защото така трябва. Ново проучване обаче твърди, че прекаляването с водата може да е вредно за здравето и дори заклеймява полезните свойства на живителната течност като митове.


Общоприетите твърдения за водата са, че тя предпазва бъбреците, помага за отслабване и повишава концентрацията.

Но експертите предупреждават, че консумацията на осем чаши вода на ден може да бъде опасно.

Изследването описва опасността от дехидратация като „мит", тъй като нямало достатъчно солидни доказателства в подкрепа на твърденията, че водата пази организма от множество здравословни проблеми.

Учените изтъкват още, че консумацията на вода, когато човек не е жаден, може да навреди на концентрацията.

Пиенето на прекалено големи количества вода може да доведе и до проблеми със съня, тъй като хората трябва да стават често през нощта, за да посетят тоалетната. Други проучвания са показвали, че дори може да се стигне до увреждане на бъбреците, вместо да се предотврати.

Тревожен е и фактът, че приемането на прекалено много вода може да доведе до рядко, но потенциално фатално състояние, наречено хипонатриемия, което се предизвиква от спадане на нивото на сол в организма, което може да доведе до оток на мозъка.

При отслабването също има противоречиви мнения – приемът на вода с цел подтискане на апетита не винаги води до желаните резултати, твърдят учените.

*health.bg предупреждава, че статията има информативен характер и твърденията в нея трябва да се приемат като информация, а не като препоръки. Водата играе важна роля в поддържането на живота, затова непременно пийте достатъчно вода, тъй като когато усетите жажда, процесите на дехидратация вече са започнали.

Коментари