Публикация

Нутрикозметиката – нова мода в разкрасяването

Неведнъж сме чували израза „Красотата идва отвътре”, но днес това не е просто метафора, защото българска фабрика създаде парфюмиращи бонбонки.


Да, не сте се объркали! Започваш да смучеш сладкото изкушение, а при изпотяване през порите на кожата ти се отделя приятен аромат на роза. Дезодориращият ефект трае няколко часа, а от фирмата признават, че интересът към продукта е голям.

Каква обаче е технологията на приготвяне на тези бонбони и наистина ли е възможно да се ароматизира кожата, решихме да попитаме самите производители. Жана Райчева, секретар на фабриката, ни разказа, че българските твърди бонбони с аромат на роза са първите в света с подобни функционални свойства. Ето защо на изложение в Женева през април тази година бонбоните са отличени с медал и сертификат за иновационен продукт.

Тайната им се крие в специалната рецепта, разработена от доц. Хаджикинов от Университета по хранителни технологии в Пловдив. Вдъхновението идва от японско изследване, което доказва, че след консумация на розово етерично масло върху повърхността на човешката кожа се отделят в различна степен съставките му. Най-голямо е количеството на гераниол, на което се дължи и уханието на роза. С помощта на това откритие в Страната на изгряващото слънце вече е създадена дъвка с парфюмиращ ефект.

Трябва да признаем, че още преди векове хората са знаели, че след похапването на някои храни кожата започва да отделя определен мирис. Например след консумация на чесън. Характерната му  миризма, дължаща се на серни съединения, се отделя през кожата и се задържа известно време след хранене.

-brr-

По тази причина за многото почитатели на чесъна дъхавите бонбони са перфектен мирисов антидот. Тук е моментът да уточним, че ефектът на сладкарското изделие е в пряка зависимост от телесната маса на човек. Така например при тегло около 65 кг ефектът осезаемо се проявява при приемане на 3,6 мг гераниол (един бонбон съдържа приблизително 3 мг) и трае до 6 часа.

Качеството на бонбоните да излъчват ухание на роза през порите на кожата е част от едно ново течение в козметиката, което се нарича „нутрикозметика”. В най-общи линии тя представя идеята, че при приемането на нутрипродукти през устата те ще подобрят здравето и красотата ви отвън.

Така например вече е създадено кафе, което, освен че ви доставя удоволствие с аромата си и ви събужда сутрин, е обогатено с колаген, за да изглажда бръчките. Вестник „Дейли мейл” пък пише, че в изследване, проведено сред тийнейджъри с акне, станало ясно, че тези, които пият специалната вода “Клиър скин” (от англ. - “чиста кожа”) всеки ден в продължение на 2 месеца, имат голямо подобрение.

Кожата на 95% от тях се изчистила в голяма степен, тъй като в напитката се съдържат 100 мг млечен протеин, който успешно се бори с акнето. Производното на протеина - правентин, в напитката намалява растежа на бактерията propionibacterium - една от причините за възникването на кожни възпаления и акне. Този протеин помага и за по-бързото изчезване на петната. В Япония пък се предлагат безалкохолни напитки за избелване на кожата, както и дъвка за повдигане на бюста и т.н.

Специалистите наистина са неуморни в създаването на нови продукти, за да задоволят и най-претенциозните потребители. А изборът какво да консумираме е изцяло наш. Независимо от това какво приемате обаче, красотата ви няма да е осезаема, ако не е подкрепена от положителни емоции и душевно спокойствие. Тогава човек сияе и отвътре, и отвън, ние ви го пожелаваме!


Коментари