Публикация

Онлайн калкулатор пресмята задълженията за здраве

Електронен калкулатор, който автоматично изчислява дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях, е публикуван на страницата на НАП - www.nap.bg.


Потребителите ще го открият в рубриката “Проверете здравния си статус”. Той е напълно безплатен, а за ползването му не е необходим електронен подпис. С помощта на здравноосигурителния калкулатор могат да се изчислят всички здравни вноски и лихвите към тях от 2000 година досега.

Услугата на НАП улеснява клиентите на администрацията, тъй като не се налага да посещават на място офисите на агенцията, за да разберат точните си задължения. Вместо това те могат първо да проверят периодите, за които не са платени здравните им вноски, а след това с помощта на калкулатора да изчислят точната сума, която дължат за здраве и лихвите за периода, в който не са плащали вноски.

За да изчислят задълженията си, клиентите на НАП трябва единствено да маркират месеците, в които са пропуснали да платят вноските си и как се осигуряват – като еднолични търговци, упражняващи свободна професия, земеделски или тютюнопроизводители или друго.

Всеки може да провери здравния си статус на телефон 0700 18 700 на цената на един градски разговор от цялата страна. Услугата е напълно автоматизирана и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. Компютърната система извършва справка в реално време и „прочита” по телефона дали проверяващият има непрекъснати здравни права или не.

Освен това системата дава данни и за всички месеци и години, за които не са платени здравните вноски. Справката по телефона може да се ползва непрекъснато – 7 дни в седмицата, 24 часа на ден.

От НАП отново напомнят на зрелостниците, които са завършили тази година средното си образование, да следят здравноосигурителния си статус в сайта на агенцията. Това е особено важно за младежите, които няма да стават студенти и няма да започват работа, тъй като при неплащане на повече от 3 месеца на вноски за здраве, ще загубят здравноосигурителните си права.


Коментари