Публикация

Стефан Костянев е новият ректор на МУ - Пловдив

Проф. Стефан Костянев бе избран за ректор на МУ – Пловдив на балотаж късно снощи.


Той получи 98 гласа на първия тур при гласуването на Общото събрание, а втори бе доц. Илия Баташки с 88 гласа. 

Третият кандидат доц. Борислав Китов събра тридесетина гласа на първи тур, които на балотажа призова да гласуват за проф. Костянев.

„С академизъм към успех и престиж" . Това беше основното послание на кампанията на проф. Стефан Костянев.

Кой е той?
Ръководител на катедрата по патофизиология. Автор е на над 150 научни статии. Има над 500 цитирания в специализирани издания. Зад него застават младите учени на ВУЗ-а. Справка в университета показва, че за миналата година проф. Костянев има най-много спечелени проекти - 4.

По думите му, досега Медицинският университет се е развивал екстензивно и е дошло времето да се направи качествен скок напред.
„Искам оттук нататък качеството да бъде ключовата дума", категоричен е проф. Костянев.

Важно място в програма му заема повишаването рейтинга на ВУЗ-а, защото от него ще зависи и бъдещето финансиране, обяснява медикът.

Костянев обещава да говори открито със студентите. В програмата му се предвиждат и стъпки за промяна на подбора на студентите и начина на прием във висшето училище. Според него, сегашната изпитна кампания е остаряла. Той е на мнение, че и у нас, както е в Европа, трябва да се въведат програмираните тестове и събеседването.

Проф. Костянев обещава да работи за развитието на дефицитните специалности онкология и спешна медицина.

За председател на Общото събрание на МУ е избран досегашният председател на Контролния съвет и ръководител на Катедра „Фармакология и лекарствена токсикология” доц. Людмил Пейчев.

Зам.-председател е доц. Иван Новаков от Катедра „Социална хирургия”.

Коментари