Публикация

Да си прекалено слаб също е вредно

Прекалено слабите хора страдат от липса на естроген, който е много важен за здравето. Истината е, че да си прекалено слаб е нездравословно.


Съвсем скоро учените откриха един „ген на слабостта”, който заплашва много слабите мъже от диабет. Това е само поредното свидетелство, че прекалено слабите хора са изложени на сериозни опасности. Те включват повишен риск от спонтанен аборт, белодробни заболявания, безплодие при мъжете и др.

Теглото е под нормата, когато индексът на телесната маса е под 18.5.

Изследванията показали, че генът, наречен IRS1, който прави хората слаби, е свързан с повишен риск от диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.

Учените от Кеймбридж, участвали в изследването, твърдят, че мъжете, които имат този ген може да трупат вътрешно тлъстини по опасни области - около черния дроб и сърцето.
 
Британска диетична асоциация предупреди, че хората с тегло под нормата често не съзнават, че някои от здравните им проблеми се дължат на ниското им тегло, защото непрекъснато слушат предупреждения само за опасността от затлъстяването.

Научно доказани са 6 риска за хората, които поддържат прекалено слабо, дори мършаво тяло:

-brr-

ФРАКТУРИ НА КОСТИ

Жените, които през целия си живот са били слаби, са по-заплашени от фрактура на шийката на бедрената кост в средна възраст. Това е установило изследване на 3683 пациентки, извършено от американски учени.

Този вид счупване е най-разпространено сред жените на средна възраст и е една от главните причини за смъртта на старите хора.

Колкото по-слаба е жената, толкова по-ниска е плътността на костите й. Естрогенът, който се произвежда от мазнините, е важен за здравето на костите. Когато нивото му е ниско, костите стават корозни и крехки.

За да бъдат здрави костите, те трябва да се натоварват. Затова слабите хора трябва да правят физически упражнения, като тичане, скачане и вдигане на тежести. При дебелите хора от една страна теглото им е от полза за здравината на костите им, но от друга то натоварва ставите им – коленете и глезените -  и те се износват.

Една от стратегиите за предотвратяване на фрактури при жените в средна възраст е напълняването с няколко килограма. Доказано е, че напълняването с 5 килограма във възрастта между 40 и 60 години увеличава костната плътност и намалява риска от фрактури.

Други изследвания са открили, че преминаването от тегло под нормата към нормално след 25-годишна възраст намалява риска от счупване на шийката на бедрената кост.

AРТРИТ И СЪРДЕЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ

Много слабите хора, които са болни от артрит, са 3 пъти по-застрашени да умрат на средна възраст от сърдечно заболяване от хората с нормално тегло.

Американски учени са открили тази зависимост, след като  проследили здравните картони на стотици пациенти в продължение на 42 години. Те обясняват, че слабите хора са по-уязвими на последиците от възпаленията в организма, предизвикани от острата форма на артрит, което се отразява смъртоносно на сърцето.
 
Доказано е, че хроничните възпаления имат голям принос за развитието на атеросклероза - натрупване на мастни плаки по вътрешните страни на артериите.

-brr-

СПОНТАНЕН АБОРТ
Жените с нисък индекс на телесната маса преди да забременеят са със 72% по-застрашени от спонтатет аборт през първите 3 месеца на бременността, обявиха лекари от Лондон.

Изследването на 603 жени, които са претърпели спонтанен аборт, не е доказало точната причина за тази връзка, но учените смятат, че естрогенът, произвеждан от мастните клетки е тясно свързан с плодовитостта и нормалната бременност.

Много слабите жени са застрашени и от тежки пристъпи на гадене и повръщане по време на бременност. Това е показало изследване на 943 000 шведки.

При малък процент жени сутрешното гадене достига до състояние,  наречено hyperemesis gravidarum. То се проявява с непрекъснато повръщане, което може да доведе до недохранване и обезводняване.

Поради заплахата за здравето на майката и на зародиша 43% от прекалено слабите жени се хоспитализират и поставят на системи.
Много слабите жени имат проблеми и със забременяването. Според учените, в такива случаи се намесва природата. При лишаване от храна и основни хранителни вещества организмът алармира за глад и спира менструалния цикъл.

ДЕПРЕСИЯ
Рискът за по-слабите мъже от самоубийство е значително по-голям. Тази връзка е била изследвана за първи път през 1966 година и е била потвърдена от няколко изследвания през следващите години.

След 10-годишно наблюдение на над 1 милион шведи, миналата година бе установено, че рискът от самоубийство намалява с повишаването на теглото.
 
Много слабите мъже са с 12% по-склонни към самоубийство от тези с нормално тегло. Също с 12% е по-малка вероятността за самоубийство при мъжете със свръхтегло.
 
Според шведските учени, постоянното чувство, че си хилав, разяжда и деморализа. Възможна причина е и недостигът на серотонин в организма на много слабите мъже, който е свързан с доброто настроение.

-brr-

БЕЛОДРОБНО ЗАБОЛЯВАНЕ
Слабите по-възрастни жени са по-податливи на редица белодробни заболявания, като бронхит, пневмония и астма. Това показват изследванията през последните 20 години. Учените посочват, че тази тенденция се дължи на комбинация от фактори.

Недостигът на естроген при жените води до проблеми с имунната им система. Освен това, когато са прекалено слаби, те може да страдат от липса на адипокини - клетки, които се отделят от мастните тъкани и които играят важна роля за функционирането на имунната система. Друга причина може да са проблеми с хормоните на растежа, които са ключови за поддържането на белодробните тъкани в добро състояние.
 
БЕЗПЛОДИЕ ПРИ МЪЖЕТЕ
Прекалената слабост може да повлияе на мъжката плодовитост, смятат австралийски учени. Изследването на 5000 много слаби мъже с фертилни проблеми е установило липса на здрави сперматозоиди.

Според датски учени, броят на сперматозоидите и концентрацията на спермата на прекалено слабите мъже са с една трета по-малко от нормалното, а това е важна предпоставка за плодовитостта.

Специалистите смятат, че липсата на естроген, който се произвежда от мастните запаси на мъжкия организъм, е една от причините за проблема, защото балансът между тестостерона и естрогена е от ключово значение за производството на спермата.
 

 

Коментари