Публикация

Да преборим гръбначните проблеми и затлъстяването със спорт

63% от децата у нас са с гръбначни изкривявания или страдат от затлъстяване. Това стана ясно по време на дебатите на Кръглата маса по проект „Искаш ли да си здрав? Аз да!”, която организира Община Пловдив.


Най-честите причини за възникването на заболяванията са застоялият начин на живот, обездвижването и времето, което подрастващите прекарват пред компютрите.

„През последните години Община Пловдив работи в посока подобряване условията за спорт както за децата, така и за всички останали граждани”, заяви зам.-кметът Георги Титюков.

„Отделяме доста повече средства за физическо възпитание, защото активният спорт подобрява общото здраве, укрепва сърцето и е най-сигурният начин за предпазване от различни гръбначни изкривявания. Поради тази причина още от най-ранна възраст децата трябва да бъдат насърчавани да спортуват, за да укрепнат тялото си и да растат здрави”, категоричен бе той.

Анатоли Илиев – председател на Българската спортна федерация за деца, лишени от родителски грижи, обясни по време на кръглата маса, че учениците от по-горните класове масово се освобождават от задължителните часове по физическо възпитание, което е много обезпокоителна тенденцията. Той обясни, че причини за тези тенденции са отблъскващите условията за спорт, както и завишените изисквания, които възпитателите имат към тях.

Предстои да бъде изготвено становище по проблема, с което да бъдат запознати Министерството на физическото възпитание и спорта, Министерството на здравеопазването и Министерството на труда и социалната политика, за да се върви към неговото разрешаване, обясниха организаторите. Коментари