Публикация

Гъбичките по ноктите не са само козметичен проблем

С дерматоложката доц. Мери Ганчева разговаря Галина Спасова


Доц. Ганчева, много хора пренебрегват гъбичките по ноктите си, тъй като ги възприемат единствено като естетически проблем. Бъркат ли?
Съвсем не е само козметичен, а си е медицински проблем, защото гъбичките по ноктите на краката могат да бъдат входна врата за бактерии, вируси, всякакви микроорганизми и дори да подпомогнат развитието на опасното заболяване червен вятър.

Какъв е рискът от гъбички да тръгне сериозно заболяване?
Рискът е голям, особено ако пациентите са възрастни и с нарушен кръвен и лимфен ток по долните крайници. А почти всички възрастни хора имат такива нарушения. Застрашени са и тези, които имат намален имунитет заради дадено основно заболяване. Тоест гъбичките трябва да се лекуват, още повече когато болестта е от дълги години, повлиява се по-трудно и изисква по-дълготрайна терапия.

Как точно и къде става заразяването?
Организмите, които причиняват това заболяване, са т.нар. гъбички или дерматофити. В много по-малка степен, под 10 процента, то може да се причини от плесени и дрожди. Човек може да се зарази навсякъде - във въздуха, в почвата има вируси, гъбички, бактерии. Гъбичките намират благоприятни условия там, където е топло и влажно. През лятото, когато хората се разхождат по басейни, по плажа - това е една прекрасна среда за заразяване. През зимата сауни, обществени бани и др. са местата, където със сигурност ще се открият тези организми.

В семейството също може да се предаде заразата, ако се ползват общи чехли или обувки. Но дори и когато се режат ноктите и падне люспичка, в която се съдържа спора на съответната гъбичка, ако тя намери благоприятна почва за развитие, заразяването е възможно. Затова трябва да има строга лична хигиена. Да се ползват собствени ножички или нокторезачки. След рязане на видимо увреден нокът инструментите трябва да се почистват с 90% спирт, защото заразата може да се предаде от един нокът на други. По-добре е и вместо кърпи за подсушаване на краката след къпане да се използва хартия, която после се изхвърля - да речем, кухненско руло. Така гъбичките няма да виреят във влажната среда на кърпата.

-brr-

Как се проявява и протича болестта?
Обикновено по свободния ръб на нокътя се появява петно, което може да е кафеникаво. То постепенно се разширява и засяга по-обширен участък. Нокътят се отлепва от свободния ръб и става по-уплътнен, по-сух, трошлив. Впоследствие ноктите придобиват много неприятен вид – жълто-кафеникав, силно удебелени са, сухи, трошливи, най-често трудни за обработване. При голяма част от пациентите има и болка - изпитват дискомфорт не само от допира с обувките, но дори и когато ходят боси.

Следователно трябва да се реагира при появяването на малко петънце?
Трябва да се направи прецизна диагностика от дерматолог, защото невинаги дистрофия на нокътя означава гъбички. Има други дерматози, които също водят до промени в нокътя. При установяване на онихомикоза, което е медицинското наименование, трябва да се вземат мерки за лечението. За съжаление на пациентите и на лекарите излекуването става само с вътрешна терапия. Локалната не може да проникне в дълбочина и да порази спорите и хифите на гъбичките. Нокътя можем да си го представим като хитиновата обвивка на бръмбар, през която, каквото и да поставим, няма как да проникне дълбоко и да се резорбира.

Т.е. само медикаментите, приети вътрешно, са решението?
Да, като при запуснати случаи обикновено само един курс на лечение не е достатъчен. Много зависи и от възрастта, от медикамента, който ще се избере, също от здравословното състояние на пациента. Има значение и дали при дадения човек растат бързо ноктите и космите. По-бързото обновяване на нокътя е по-благоприятно при лечение. Затова и много често след или успоредно с приема на лекарства се дават и медикаменти или локални средства, които подпомагат по-бързия растеж на косми и нокти. Вътрешното лечение се провежда чрез четири продукта на световния и на нашия пазар - тербинафин, итраконазол, кетоконазол и флуконазол, – като най-добрият избор според консенсус за лечение е тербинафин. Преди да се приложи който и да е от тези препарати, се изследват биохимичните показатели на черния дроб, защото приемът е дълготраен.

Доц. Ганчева приема в ”Медикодентален център”, каб. № 205,
ул. ”Позитано” 10, София


Коментари