Публикация

Линейният ускорител – съвременно и ефективно лечение на рака

Интервю с д-р Господин Игнатов, управител на СБАЛОЗ „Д-р Марко А. Марков”, Варна.


Д-р Игнатов, вашата битка за осигуряване на линеен ускорител за онкологията на Варна е най-сетне пред приключване, макар и без помощ от държавата. Нека поговорим за възможностите му. Всички онколози искате линейни ускорители. Защо?
Като един от най-съвременните методи на лечение за външна лъчева радиационна терапия, линейният ускорител е много надежден, ефективен и безопасен. При него мутиралите клетки и тъкани се унищожават или поне увреждат, „парират”, докато околните здрави тъкани се поразяват минимално.

С лъченията, които генерира този апарат, образно казано, можете да убиете тумора - насочвате ги директно към него и го убивате. Могат да се лекуват тумори на различна дълбочина. А по въпроса защо всички искат линейни ускорители може би най-образният отговор би бил: в Германия примерно има над 5000 линейни ускорителя, а у нас... 4.

При всички карциноми ли работи това лъчение?
Има възможност за лечение де факто при всички видове ракови заболявания, при които лъчелечението работи. Така може да се действа  при карциноми на гърдата, маточната шийка и на устната кухина, ларинкса, носа, тестисите. Още - в процеса на лечение на рак на белия дроб, простатата, пикочния мехур, стомаха и панкреаса, които не се поддаваха на облъчване с използваната до не много отдавна апаратура.

Терапията вече се прилага и при случаи на злокачествени и доброкачествени тумори на мозъка, които сега се премахват основно в чужбина с т.нар. гама-нож и кибернож. Но искам да подчертая специално – особено предимство на линейния ускорител е възможността за минимизиране на страничните ефекти от лечението на туморите, за запазването на околната тъкан.

И във всеки момент се вижда това, което лекувате – преди лечението, по време на лечението и след него. Можем да бъдем изключително прецизни и да излекуваме повече пациенти.

-brr-

Едно от най-мъчителните неща в онколечението е продължителността му. Може ли да се каже, че линейният ускорител слага точката или поне много намалява този проблем?
Съкращаването на времето за терапия също е важно предимство, както и другото, за което вече стана дума – възможността за максимално точно насочване на лъчите към болните тъкани. Химиотерапевтичният курс на лечение при различните случаи варира между 5 и 6 месеца, често след време се налага и повторен курс химиотерапия. Лечението с линеен ускорител е безболезнено, безкръвно и по-бързо от всички други методи.

Кога реално ще започнете работа и как стои въпросът с цената на това лечение?
Според изчисленията ни курс на лечение за около месец и половина би струвал между 4000 и 5000 лева. Според планираното за тази година здравната каса плаща до 1800 лв. Специално ние чакаме отговор и на много важния в нашия случай въпрос – каква ще е схемата за плащане от касата, при положение че линейният ускорител в болницата ни е публично-частно партньорство.

Длъжни бяхме да направим всичко възможно, за да вземем такъв апарат, след като няколко правителства само обещаваха, осигуряваха ни линейния ускорител само на хартия и в чекмедже, а после се оказахме дори „пропуснати”, за да не кажа задраскани от списъците на онкологичните центрове, които могат да получат пари от първия евротранш за модернизация в сектора.

При положение че тук, във Варна, имам вече готов, изграден от години бункер на стойност 1 500 000 лв., построен с пари от общината, и инвестицията за апарата е осигурена, няма да се губи и ден време. Смятам, че в края на 2011 година ще започнем работа. Същевременно вече действаме и за втори линеен ускорител. Не може, без да ни бъде осигурен гърбът.

Я си представете, че с единия апарат се получи проблем, всичко става, и трябва да спрем терапии по никое време? Другото е, че с един апарат и денонощно да работим, пак не можем да поемем всички нуждаещи се в региона, които са хиляди, хиляди, а технически един апарат при максимално натоварване може да поеме максимум между 800–1000 човека.

Коментари