Публикация

Домашният прах – приятел на алергиите

Алергиите са сред най-разпространените неинфекциозни заболявания в модерния свят и броят на страдащите от тях непрекъснато расте, особено в по-развитите индустриални страни.


Доскоро се смяташе, че най-уязвими са децата и младежите, като постепенно с възрастта страданието отшумява, но в последните години оплаквания се появяват за първи път и при 40-50-годишни хора. А обобщени данни от редица международни проучвания сочат, че целогодишните ринити са над 60 на сто от всички алергични заболявания.

Ако имате сърбеж и водниста секреция от носа, сълзене, зачервяване на очите, дразнене в гърлото, множество последователни кихания не само през пролетно-летния период с цъфтящите дървета и треви, това е знак, че страдате именно от целогодишен алергичен ринит. При него причината се търси извън полените и на първо място „виновник” е домашният прах.

Какво ли няма в него – мъртви кожни клетки от хора и животни, власинки от постелки, дрехи, завивки (особено пухени), пърхот, миниатюрни косми. Откритите рафтове с книги поглъщат и задържат огромно количество домашен прах, а и такива библиотеки се почистват по-трудно. Към цялата гама алергени се добавя промишленото замърсяване, автомобилните газове, както и високата запрашеност в нашите градове. Всъщност броят на алергизиращите вещества и химически субстанции постоянно нараства.

Никак не са редки случаите, при които се наблюдава комбиниране между сенна хрема и целогодишен ринит - симптомите са твърде сходни, само причинителят е различен. Въпреки наименованието им и при целогодишните ринити има сезонен пик – от август до октомври, който е свързан с периода на активно размножаване на домашните микроорганизми – акари, плесенни спори и т.н.

-brr-

Освен че значително влошава качеството на живота, затруднявайки и всекидневните дейности, и съня, нелекуваният алергичен ринит представлява много реален риск от развитие на алергична бронхиална астма. По-застрашени от това са хората, при които алергичният ринит протича най-вече с изразено и упорито запушване на носа.

Страдащите от алергични ринити могат да подобрят домашната си среда, като се откажат от мокети, подови и стенни килими, китеници, родопски одеяла, кувертюри и тежки завеси. Те задържат огромни количества прах, а се почистват сравнително рядко и трудно. Желателно е използването на прахосмукачки с воден филтър, а прах трябва да се бърше с влажна кърпа.
Според алерголозите много често пациентите търсят спасение в различни капки за нос, които са предназначени за облекчаване на дишането при простудни и инфекциозни заболявания.

Проблем възниква обаче при продължителното им приложение - защото те наистина отпушват носа, но изобщо не повлияват причината за страданието – алергията. В същото време тези капки могат да доведат до уголемяване (хипертрофия) на носната лигавица и до влошаване на състоянието.

Лекарският съвет е еднозначен – при появата на каквато и да е алергична реакция да се направи консултация със специалист, който ще назначи тестове за установяване на причинителите, съответното лечение и режим на живот. Сред първите средства, които не само овладяват симптомите, но и действат срещу причината за алергичните ринити, са локалните антихистаминови препарати.

Те се прилагат чрез впръскване в носа и не предизвикват  обща отпадналост или намален тонус на организма.Такъв препарат от ново поколение е Алергодил - лесен и удобен за употреба, безопасен и ефективен.





Коментари