Публикация

Луничките – чаровни или опасни

С настъпването на пролетта и лятото много хора се сблъскват с проблема, наречен „лунички”. В годините на пубертета те предизвикват истински ужас у девойките и сериозно засягат самочувствието им.


Когато говорим за лунички, няма как да не се сетим за любимата ни от детските книжки Пипи. Тя се гордее със своите кафяви петънца, обсипали лицето й. Но Пипи не е единствена. Всъщност всеки възприема различно луничките си.

Някои откриват чар, други пък полагат огромни усилия, за да се отърват от тях. Затова се срещнахме с д-р Божикова, за да разберем дали луничките освен самочувствието ни може да засегнат и здравето ни.

Интервю с дерматолога д-р Евгения Божикова.

Д-р Божикова, какво представляват луничките и кой тип кожа предпочитат?
Луничките са доброкачествени преходни пигментни образувания по кожата. Те са типични за светлия или т.нар. келтски тип  – светла кожа, руса или рижа коса, сини или зелени очи. Кожата се класифицира в седем фототипа. Вторият и третият тип кожа са предразположени към появата на лунички. При първия тип (албиносите) също са възможни, но те като цяло се предпазват стриктно от слънцето, така че при тях петънцата се появяват доста по-рядко. Причина за луничките е липсата на адекватна фотопротекция.

Може ли да се наследят?
Лунички по рождение няма. Появяват се в хода на живота при непредпазване от ултравиолетовите А и В лъчи.

Освен по лицето по кои други части на тялото е възможно да се появят?

По всички фотоекспонирани части. Дори в много редки случаи могат да се появят и по места, закрити от дрехите, но, общо взето, в  95% са по части, изложени на слънце, и където кожата не е защитена с някакви продукти с SPF фактор.

Лесно ли е премахването на луничките?
Има най-различни методи в зависимост от степента, желанието и възможностите на пациента. Кремове, които депигментират, лазери, пилинг и др. Най-добрият начин обаче е профилактиката, тоест да  се избегне появата им с помощта на слънцезащитни кремове.

Възможно ли е да избледнеят или да изчезнат сами?
Обикновено през зимния сезон, когато слънцето е слабо, луничките избледняват. Има и случаи, когато изчезват от само себе си, но най-често трябва да се третират по някакъв начин.

-brr-

Какво ще посъветвате хората, предразположени към появата на лунички?

Вече споменах - използване на фотозащитни кремове с висок фактор. Особено важно е хората да се съобразяват не само със защитния фактор, но също така за колко време действа съответното средство и дали се отмива от вода. Тези три фактора трябва винаги да се имат предвид. Голяма грешка, която правят хората, е, че, нанасяйки слънцезащитния крем сутрин, смятат, че са предпазени през целия ден, а всъщност това не е така. Кремът пази само през определеното време на действие. Повечето вече са водоустойчиви, но прекаленото престояване в морето или избърсването след това с кърпа го премахва и трябва отново да се нанесе.

Възможно ли е да са признак на някакво заболяване?
Има много редки случаи, когато луничките по ръба на горната и долната устна са признак на някакво стомашно-чревно заболяване. Това е изключително рядък вроден синдром. Като цяло луничките не са израз на вътрешно заболяване, а на неадекватна грижа за кожата от вредните UV лъчи.

Кои бенки и петна трябва да ни разтревожат?
Където има пигмент, има риск. Луничките са светъл пигмент. Те са светлокафяви и в много редки случаи до среднокафяви. На всеки тъмен пигмент - от средно към тъмнокафяв до черен, синкав или сивкав - трябва да се обърне внимание.

Промяна на петното или бенката в каквато и да е посока – увеличаване, намаляване, потъмняване, удебеляване, сърбеж, парене, болка, а в най-лошия случай кървене - трябва да насочи пациента моментално към лекар. Дори не трябва да се чака да настъпи някой от тези симптоми, а още при самата му поява да се посети специалист, за да го диагностицира.

Бенките са десетки видове, но има начини да се идентифицират и да се премахнат, ако това е необходимо. Всяко нещо, което се отстранява от кожата, се изследва. За съжаление има аномалии на рака на кожата, когато липсват каквито и да е пигменти. Все пак е добре да се знае, че при поява на какъвто и да е пигмент е задължително да се потърси компетентна помощ при специалист, и то дерматолог. Не при козметик, аптекар или друг лекар.Коментари