Публикация

Хирурзи спасиха дете с животозастрашаваща киста в мозъка

14-годишно дете бе спасено в МБАЛ „Токуда Болница - София” от екип на Отделението по неврохирургия, който извърши уникална за България животоспасяваща операция.


Детето е прието на 20 юли в критично състояние след няколко епилептични припадъци с неустановен произход и частична парализа на левите крайници.

Лекарите установяват наличието на изключително голяма и рядко срещана паразитна киста в следствие на кучешка тения, разположена в главния мозък на детето.  Образуванието е с размери 11 на 5 см, което е сериозно предизвикателство за специалистите и възможностите на съвременната медицина.

„Такъв тип паразитни кисти са много рядко срещани в практиката и често са свързани с висок риск от смърт и инвалидизация за пациента”, поясни д-р Славомир Кондов – началник на Отделението по неврохирургия на японската болница и ръководител на екипа, приел и оперирал 14-годишния пациент.

„Операцията бе извършена с помощта на невронавигационната апаратура на болница Токуда, която е единствена по рода си в България”, допълва д-р Кондов след продължилата час и половина интервенция.

Операцията е назначена веднага след приемането но момчето в болницата. Хирургичната интервенция е протекла успешно и без усложнения, а момчето се възстановява бързо и ще остане под наблюдението на лекарите още няколко дни.

Коментари