Публикация

Над 70% от българите са против доплащането за ин витро

71,4% от хората у нас подкрепят въведената от Министерството на здравеопазването забрана за доплащане на ин витро процедурите, финансирани от Център „Фонд за асистирана репродукция”.


Те смятат, че държавата дава достатъчно средства за тези процедури и не трябва да се искат допълнително пари от пациентите. Това показват резултатите от приключилата анкета на сайта на МЗ.

18,9 на сто от анкетираните са против забраната за доплащане. Според тях всеки случай е индивидуален и лекарите трябва да имат възможност да искат пари от пациентите за допълнителни разходи. 9,7 % от участниците в анкетата не могат да преценят дали това е необходимо.

Спирането на доплащането за ин витро процедури, които се финансират от „Фонд за асистирана репродукция”, бе прието от МС на 25 май. То е част от промените, които МЗ предложи в
Постановлението за създаване на фонда. С тях се прекратява практиката болниците да искат доплащане от пациентите над сумата, която фондът дава – 5000 лв. Ако някое лечебно заведение иска повече пари, няма да има право да работи с фонда.

Също така се регламентира провеждането поне веднъж годишно на планови проверки на дейността на лечебните заведения, които работят с фонда. Целта е да се защитят максимално правата на пациентите, да се повиши контролът над работата на клиниките и да се постигне по-ефективно изразходване на обществените средства.

Коментари