Публикация

Красота на хапки

Включването на определени храни в диетата е първата стъпка към поддържането на младежки вид и добро самочувствие до късна възраст.


Предлагаме ви три продукта, които ще върната годините назад:

Боровинки
Тези дребни горски плодове са склад за антиоксиданти. В това отношение те са на първо място сред всички храни. Антиоксидантите са много важни за доброто състояние на кожата, защото те унищожават свободните радикали, от които се остарява по-бързо. Освен това, антиоксидантите в боровинкиге помагат на организма да произвежда колаген, който поддържа кожата еластична и гладка. Боровинките са отличен източник и на витамините С и Е, като и на рибофлавин и фибри.

Освен за кожата боровинките са полезни и за:

- Намаляване на кръвното налягане и холестерола. Изследванията показват, че хората, които пият сок от боровинки намаляват лошия холестерол в организма си, който задръства артериите, с 28%, а кръвното налягане с 6%.

- Изостряне на зрението. Последните изследвания показват, че химическите вещества в боровинките, наречени антицианини, оказват положително въздействие върху зрителните пигменти и цялостното състояние на очите. Учените откриха също, че други вещества в боровинките помагат на организма да се бори срещу увреждането на клетките на ретината от свободните радикали.

- Поддържане на умствените способности. Изследване е установило, че след като пиели в продължение на 12 седмици сок от боровинки, хора с леки проблеми с паметта подобрили мисловната си дейност. Сокът помогнал и за по-доброто им настроение.

-brr-

Дива сьомга

Тази мазна риба е известна като супер храна и лекарите препоръчват да се консумира 4 пъти седмично. Известно е, че продължителността на живота се регулира от теломерите – защитните окончания на хромозомите. Всеки път, когато клетката се дели, нейните теломери се скъсяват и в един момент клетката не може да се възпроизвежда и умира. Това е процесът на остаряване. Неотдавна Американската медицинска асоциация обяви, че омега-3 мастните киселини, които се съдържат в мазните риби - като дивата сьомга, удължават теломерите. Изследване е доказало, че хората, които приемат най-много омега-3 от морски храни, имат най-дълги теломери. С други думи, техните клетки могат да продължат да се делят по-дълго време и по този начин остаряват по-бавно.

Омега-3 мастните киселини имат и други полезни въздействия.

Френски учени откриха, че омега-3 поддържат добрата памет и умствените способности. 7-годишно изследване е показало, че хората с високи стойности на 2 омега-3 киселини – EPA и DHA – се справят много по-добре с тестовете за памет и съобразителност.

При липса на омега-3 киселини кожата става суха и с намалена чувствителност към вредните слънчеви лъчи.
 
Дивата сьомга съдържа много протеини, които поддържат мускулите стегнати. За да не се отпускат мускулите от възрастта, са необходими много протеини.

-brr-

Био говеждо месо
Това е още една укрепваща мускулите храна. Освен това то е изключително богат източник на коензима Q10 – много по-богат от месото на промишлено отглежданите говеда. Q10 помага за доброто функциониране на всички клетки, включително на стареещите.

Коензимът подобрява функцията на митохондиите – малките „моторчета”, които зареждат клетките на организма.

Q10 има и директен ефект върху външния вид. С остаряването организмът произвежда повече от един ензим, наречен arNOX, който състарява кожата. Q10 намалява производството на arNOX с една трета.

Другите полезни качества на екологичното говеждо месо са съдържащите се в него много омега-3 киселини и витамини A, D и E.

Коментари