Публикация

5 начина да предпазим зрението си

Промените в зрението настъпват толкова постепенно и бавно, че не се забелязват, докато не стане късно. Непременно следете състоянието на очите си.


Обърнете внимание, ако виждате правите линии като вълнисти. Или ако постепенно в центъра на зрението ви се появи размазано петно.

И двете промени са знак за развитието на възрастовото очно заболяване – дегенерация на макулата, което е главната причина за ослепяването след 60-годишна възраст. Не чакайте да се случи това, а вземете мерки навреме. Изпълнението на следващите 5 съвета може да ви помогне да запазите доброто си зрение:

1. Взимайте по половин таблетка мултивитамин сутрин и вечер. 7-годишно изследване показва, че жените, които приемат добавки, включващи B6, фолиева киселина и B12, развиват по-рядко възрастова дегенерация на макулата. Не забравяйте и добавките от омега-3 киселини.

2. Следете показателите си. Високите стойности на кръвното налягане, лошия холестерол, триглицеридите и наднорменото тегло са свързани с дегенерацията на макулата.

3. Яжте ядки, 100% пълнозърнести храни и много пресни плодове и зеленчуци, особено листни. Те са пълни с полезни за очите вещества: витамин C и E, цинк и каротеноиди (бета каротин, лутеин и зеаксантин).
 
4. Ако пушите, спрете цигарите. Пушачите и изложените на цигарен дим хора са 4 пъти по-заплашени от дегенерация на макулата.
  
5. Ходете пеша поне по половин час на ден. Всичко, което е полезно за сърцето, талията, белите дробове, кожата и сексуалния живот е полезно и за очите. Ретината, в която са разположени нервите на макулата, се нуждае от извънредно много кислород.

Коментари