Публикация

Кехлибареният елексир – лек за душата и тялото

„Не може да има истинска държава без собствена бира и авиокомпания. Може донякъде да помогне наличието на няколко футболни отбора или ядрено оръжие, но даже и в този случай без собствена бира няма да стане.”


Който и да е анонимният автор на тези мъдри слова, той сигурно има вземане-даване и със следната сентенция: „Бирата е най-великото изобретение. Колелото също. Но колело с пържена риба не се връзва”.

Явно имаме си работа с човек, на когото и Швейк би му носил бира в капачки и който никога не изпуска халбата от погледа си. И не е нужно. Кехлибареният еликсир отдавна е заел световното лидерско място по популярност. Е, имаше един черен период в историята на бирата, който съвсем вгорчи живота на мъжкия хомо сапиенс. Става въпрос за вражеските и необмислени нападки от страна на т.нар. експерти, които обвиниха пенещата се разтуха за нарасналата коремна обиколка на някои мъжки екземпляри. Не че споменатите минаха на гроздов сок.

Все пак истинските бираджии го приеха лично и не след дълго други експерти (на които кой знае защо повече вярваме) реабилитираха кехлибарения събеседник. Вината беше прехвърлена на мезетата. Без които всеки уважаващ себе си почитател на халбата може съвсем спокойно да мине. Бирата за разлика от твърдите си събратя се нуждае само от весела компания, яко заредена с вицове. По-нискокалорично мезе и Пиер Дюкан не може да измисли.

Всеки виц може да стане повод за лежерни като самата напитка спорове, въртящи се в една и съща орбита. Тази на бирата.
Бидейки неразделна част от пенливите диалози, решихме да ударим едно рамо на всички съмишленици. Ако вече сте чули сърцераздирателното изпукване на бирената капачка, можете да четете по-надолу.

-brr-

Предлагаме ви елитна подборка от вицове за бирата, които биха станали повод за пенливи спорове и дълги раздумки. Но както се казва в рекламите – и това не е всичко. Ще ви подкрепим и със сбита информация за основните параметри на качественото пиво. Така че оставяме ви на бира!  

Посетител в бирария вика сервитьора:
- Извинете, какво ми наляхте преди малко в халбата – бира или пяна?
- Бира, естествено.
- Отлично, тогава не губя надежда, че ще се добера до нея.


Търпението не е най-добрата стратегия в подобна ситуация. Има и други елегантни начини да намекнете, че пяната ви идва в повече. Можете да информирате сервитьора, че имате намерение да пиете бира, а не да се бръснете. Рискувате обаче да останете неразбрани. Затова наливането на бира задължително трябва да се поверява на професионалисти. Само те знаят при кои видове халбата се пълни на два пъти, колко трябва да е пяната, при кои бири тя се „реже” и при кои не... Но запомнете – бира без пяна е толкова обидно, че си заслужава да влезете и в ръкопашни спорове, за да получите полагащата ви се „яка”.

Възмутен клиент вика сервитьора:
- Господине, бирата е разредена с вода.
- Какво си се развикал, да не те карам да плащаш водата?


Нанесат ли ви подобен удар под кръста (а в България това е напълно възможно), не губете самообладание. Внимателно огледайте автора на престъпното деяние, бройте до десет и тогава изберете най-подходящото отмъщение. Ако обаче яростта ви е стиснала за гушата, можете да започнете директна офанзива, като излеете разредената бира върху главата на тариката. Тук препоръчително е да имате физически превес. Помнете – вие сте в правото си.

-brr-

Още на 23 април 1516 г. баварският херцог Вилхелм ІV издал закон за чистотата и качеството на бирата. А неспазването на този закон се наказвало сурово. Така че действайте смело. Не е зле и да притежавате бързи крака.

Сервитьор в бирария се обръща към посетител:
-    Ето ви баварско пиво. Специално от Германия е...
-    Сега разбрах защо се забавихте толкова.

Този виц обикновено поражда спор за видовете бири и коя е най-добра. С прискърбие ще ви съобщим, че подобен дебат е обречен. Дори основните видове, с които се запознаваме още в тийнейджърските години – лека, светла, тъмна, ейл или плодова, вече са се размножили неимоверно. На различни места по света се предлага млечна бира, шоколадова, пиво-шампанско, бира-пица, пиво-сладолед...

В Холандия пък може да си купите бира за кучето. Напоследък у нас се говори за пшенична бира. Особеното при нея е, че може да бъде мътна. Всъщност пшеничната бира не е новост в пивоварството и се смята за най-доброто питие през лятото. Въпреки че и през зимата нищо й няма. Белгийците и немците са царе на пшеничната бира.

Ако попаднете в Белгия опитайте Biere Blanche/Witbier, Biere Blanche de Hoegaarden, Biere Blanche de Louvain, а в Германия не подминавайте бялата бира Weizen/Weissbier или тъмната Dunkelweizen. След това емоционално изживяване дълго време ще бъдете в центъра на бирената компания. Истинските познавачи обаче твърдят, че бирата е само два вида – хубава и помия.

Възрастна жена за първи път опитва бира:
- Странно, на вкус много прилича на лекарството, което мъжът ми взимаше през последните двайсет години!

-brr-

В този виц има голяма доза истина. Още древните шумерски лекари са предписвали бира за лечение на зъбобол. В средните векове хмелната напитка била използвана за избавяне от камъни в бъбреците и срещу изтощение – както физическо, така и духовно. А в началото на ХVІІІ и началото на ХІХ век много лекарства се приемали само с бира. Зад изключителните здравословни качества на пивото застанаха и български специалисти. На стр. 2 можете да видите най-съвременния прочит на здравната енциклопедия, наречена „бира”.

Двама разговарят в бирария:
- Чу ли последната новина, група въоръжени терористи превзели нашата пивоварна?
- И какво, хванаха ли ги?
- Не бе, вече пети ден терористите не могат да кажат  исканията си.


Ето че стигнахме до най-хлъзгавата тема – за мярката. Според докторите пивото е безценно лекарство в умерени дози. Неприятната новина е, че под „умерени дози” те разбират 600 мл за мъже и 300 мл за жени. За разлика от връзката между бирата и килограмите тук специалистите не отстъпват. Но пък заклетите бираджии няма за къде да бързат. Като нищо някое изследване, независимо от кого направено, ще тури по една нула и след двете вече споменати и леко стряскащи милилитри. Само трябва да сме търпеливи и да не предаваме питието, което носи искрена, неподправена и пенлива радост.

Коментари