Публикация

Специализиран кабинет за отказване от цигарите

МБАЛ „Токуда Болница София” отваря кабинет за борба с една от най-масовите и застрашаващи човешкото здраве зависимости – тютюнопушенето. Всеки желаещ да посети кабинета може да го направи след предварително записване на тел: 02/403 4910.


Комплексният подход за отказване от тютюнопушенето ще се състои в индивидуална консултация,  определяне на степента на никотинова зависимост, изследване на показателите на белодробната функция чрез спирометрия, измерване на кръвното налягане, ЕКГ диагностика, поведенческо консултиране за справяне със зависимостта и запознаване с  възможностите за лекарствена терапия.

„У нас официалните данни сочат, че над 45% от българите са пушачи, което ни нарежда на едно от водещите места в Европа. Пушачите не осъзнават до какво водят цигарите. Те разбират чак тогава, когато се разболеят. Наша задача е по-рано да говорим на хората, да разберат, да знаят какво предизвиква тютюневият дим, и да им помогнем при  желание да се откажат от цигарите”, казва доц. д-р Георги Георгиев, д.м. – ръководител на кабинета за отказване от тютюнопушене в МБАЛ „Токуда Болница София”.

Той допълва, че тютюнопушенето е една от главните причини за появата на злокачествени заболявания, инфаркт и инсулт, и това го превръща в убиец номер едно.

В началото на следващия месец в кабинета за отказване от цигарите ще се прилага и лазерна терапия. Кабинетът ще бъде оборудван с лазер,  който традиционно се употребява за лечение на артритни болки. Самата светлина се фокусира върху акупунктурни точки по тялото. Според специалистите точно тези точки отговарят за пристрастяването, метаболизма и стреса. Терапията ще трае около един час, като лазерът се насочва към точките по лицето, дланите и китките. По този начин се предотвратяват нежеланите симптоми при отказването на цигарите.

Коментари