Публикация

От сандвич до секс – „невинните” причини за главоболието

При пристъп на главоболие първата реакция на хората е да глътнат някакво обезболяващо хапче, но болките могат да намалеят и дори да изчезнат, ако се опитате да разпознаете от какво са предизвикани.


Както обяснява д-р Джайлс Ерлингтън – невролог от Лондонската клиника по мигрени, физиологическото обяснение за всички видове главоболия е едно и също – фалшива аларма - една електрическа верига в задната област на мозъка се задейства погрешно и предизвиква болка. Все едно, че звъни аларма за пожар, без да има такъв.

Д-р Ерлингтън успокоява хората, които имат главоболие, че то рядко е признак за тумор в мозъка. По-малко от 1% от хората с мигрени имат някакво сериозно заболяване. Въпреки това при внезапен тежък пристъп на главоболие, придружен с температура и замаяност или загуба на паметта и слабост в едната половина на тялото, се препоръчва незабавен лекарски преглед. Прегледайте се и при драматична промяна в начина, по който ви боли глава.

Знае се, че препиването и стресът водят до главоболие. Но има и някои не толкова известни причини за това страдание, за които дори може да не подозирате:

ПОСЕЩЕНИЕ ПРИ ФРИЗЬОР
Оказва се, че след посещение при фризьор може да ви заболи глава. Причината е в позицията на главата ви, докато ви мият косата. Когато главата е наведена назад и вратът е изпънат по неестествен начин, се стимулира един нерв, който активира специфична групи неврони. Болката може да се появи след 1 или 2 дни и затова причината остава неразпозната. Този тип болка може да се появи и след разговор по телефона, когато слушалката се закрепва между рамото и ухото, или след седене на стол, който не подпира долната част на гърба.
 
КАШЛИЦА
Кашлицата може да засили главоболието, но съществува и понятие „главоболие от кашлица”. Освен от кашлица то се предизвиква и от някои други видове напрягане – кихане, издухване на носа или навеждане. Около 1% от главоболията се причиняват от кашляне, като при мъжете тези случаи са по-чести. Те са следствие от полученото напрежение в мозъка. Болката е остра и пронизваща и обикновено продължава от няколко секунди до няколко минути, предимно в тила.

Някои изследвания показват, че около 10% от главоболията при кашляне са индикация за някакъв проблем, като например някаква малформация. В този случай от напрежението при кашляне мозъкът слиза към горния канал на гръбначния стълб, което води до главоболие. Обикновено главоболието е придружено от други симптоми, като болки във врата, проблеми с равновесието, зрението, слуха, безсъние и шум в ушите.

-brr-

ТИЧАНЕ ПО ТРЕНИРОВЪЧНА ПЪТЕЧКА
Всяко физическо натоварване, като джогинг или тичане по гимнастическа пътечка, води до подуване на кръвоносните съдове в главата, врата и скалпа, при което се повишава налягането. При хората, склонни към мигрени, още в началото на упражнението може да се появи остра болка в някоя област на главата. Такива главоболия могат да се избегнат с преминаване към друг вид спорт, например като замените бягането с плуване.

Друг начин е половин час преди упражненията да се приемат някакви противовъзпалителни лекарства, за да се намали подуването. При внезапна болка по време на спортуването трябва да се прегледате при лекар, за да изключите евентуални опасни заболявания, като мозъчен тумор или спукана аневризма.

ТРЕВОЖНОСТ
Хората, които имат лошо самочувствие и изпитват тревога, по-често страдат от мигреноподобни главоболия. Това твърдят италиански учени от университета в Торино. Според тях, този вид темперамент прави хората по-податливи на стрес, при който нивото на серотонина спада и се открива пътя към болката.

САНДВИЧ С ШУНКА
Има много храни, които предизвикват главоболие, но шунката държи първото място сред тях заради съдържащите се в нея тирамин и консерванти. И двете засилват притока на кръв към мозъка, което улеснява главоболието. То се усеща от двете страни на главата – за разлика от класическата мигрена, при която болката е едностранна.

Tираминът се образува от разпадането на протеините в престоялите храни. Това означава, че той се съдържа най-вече в консервираните храни -  пушени, мариновани или ферментирали.
Други храни с високо съдържание на тирамин са сирената, шоколадът, колбасите и някои плодове, като ананасите и бананите.
 
ПРИЧЕСКА КОНСКА ОПАШКА
Тази прическа може след няколко часа да причини главоболие. Когато косата е опъната назад и вързана на опашка, съединителните тъкани на скалпа се напрягат и това води до главоболие. Същият ефект имат и плитките, тесните и прилепнали шапки, диадемите. Не е чудно, че сикхите страдат от така нареченото „главоболие на тюрбана”.

-brr-

СЕКС
Главоболие може да се появи непосредствено преди или по време на оргазъм. Според датски учени, 1,3% от хората получават главоболие по време на оргазъм. Тези мигрени са по-чести при мъжете, отколкото при жените, и се проявяват със стягане в тила. Причината е засиленият приток на кръв в мозъка. Това главоболие обикновено се получава при секс със случаен партньор, вероятно защото тогава възбудата е по-силна.

В редки случаи главоболие по време на секс може да се породи от кръвоизлив в мозъка, но тогава то е придружено от замъглено съзнание, сънливост, затруднени говор и преглъщане, загуба на равновесие, безчувственост на едната страна на тялото и гадене.
Това се случва по-често с хора с високо кръвно налягане или с наследствено предразположение към инсулт. Главоболие с такива симптоми изисква спешна медицинска помощ.
 
ГОРЕЩ ДУШ
При някои хора сутрешният горещ душ предизвиква главоболие. Смята се, че промяната на температурата влияе на кръвното налягане, включително и в главата, което предизвиква остра, пронизваща болка в челото. Тази болка рядко продължава по-дълго от 5 минути. Резките промени в температурата, като например плуване в студена вода или изяждането на един сладолед, също могат да отключат главоболието.

ЦИГАРИ
Цигарите понякога успокояват нервите, но пушенето може да причини главоболие, твърдят испански учени от университета в Саламанка. 59% от наблюдаваните от тях пациенти смятат, че цигарите допринасят за пристъпите на мигрена, а 71% са убедени, че пушенето по време на пристъп още повече засилва страданието. Причината е, че никотинът стеснява кръвоносните съдове в мозъка и затруднява оросяването му.

НЕДОСПИВАНЕ
Мрачното настроение, затрудненото функциониране и запаметяване имат очевидна връзка с недоспиването. Невролози от Лондон открили, че недоспиването с от 1 до 3 часа в продължение на 3 дни причинява главоболие, което може да продължи 1 час или през целия ден. Специалистите обясняват, че при недоспиване намалява серотонинът в мозъка, който е важен за органичния цикъл на съня и това причинява болката.

При друго изследване на над 1200 души, които страдат от мигрена, учени от Атланта установили, че главоболията при хора, които обикновено спят по 6 часа на нощ, са по-чести и по-силни, отколкото при хората, които спят повече.
 
ГОРЕЩИНИ
Учени от Бостън изследвали над 7000 пациенти, страдащи от главоболие, и установили, че оплакванията им се увеличават при повишение на температурите, независимо дали е лято, или зима. Според изследването, рискът от пристъп на главоболие се покачва средно с 7,5 % при всяко увеличение на температурата с 12 градуса. Смята се, че тогава кръвното налягане спада, което затруднява мозъка да регулира кръвообращението.


 

Коментари