Публикация

Бум на чревните инфекции в плевенско

В жегите жителите на Плевен и околностите предимно страдат от чревни инфекции, каза д-р Бонеслав Бонев, началник отдел „Противоепидемичен контрол” на Регионалната здравна инспекция.


За две седмици чревните инфекции са нараснали на 41, срещу 25 за началото на юли. Те се разпределят на 30 ентероколита,  като от тях 14 са  в Плевен, по 2 в Долни Дъбник, Горни Дъбник и Белене, и по 1 в Долни Луковит, Обнова, Ясен, Буковлък, Дебово, Червен бряг, Пордим, Гривица, Гиген и Тръстеник.

Още са регистрирани и 7 болни с остър вирусен хепатит, като трима са в Плевен, два в Бреница, по един в Гулянци и Петърница. Трима жители на областта са се заразили и със салмонелоза, като болните са от Никопол, Божурица и Буковлък. Регистриран е и пациент с колиентерит, като той е от Койнаре.

От групата на капковите инфекции в здравната инспекция са регистрирани 37 болни, срещу 34 за предходните две седмици. От тях отново най-много  болни (30) са с  варицела, като 15 от тях са в Плевен, по 6 в Белене и Долна  Митрополия, по 1 в Червен бряг, Дъбован и Ясен.

Още в града е регистриран и болен от скарлатина, но има и още един пациент от Опанец. В областния град е регистриран и пациент с вирусен менингит. За двуседмичния период са регистрирани и 4 новооткрити пациенти с туберкулоза, като те са 2 в Петърница и по един в Плевен и Бръшляница.

*Повече за чревните инфекции и стомашния дискомфорт може да прочетете тук.

Коментари