Публикация

Какви проблеми може да отключи небрежната устна хигиена?

Болните венци предизвикват не само лош дъх и проблеми със зъбите. Пародонтитът се свързва от учените и с много други проблеми – от сърдечни заболявания и спонтанен аборт до еректилна дисфункция.


Скорошно откритие доказа, че възпалението на венците може дори да затрудни зачеването.

Възпалението на венците се причинява от плаката по зъбите – желеобразно покритие от бактерии – които се залепват по зъбите и раздразват венците. Първият признак за възпалени венци е кървене около зъбите. Известно време след това не се забелязват други симптоми, но след няколко години зъбите се разклащат и най-накрая започват да опадват, защото възпалението прояжда връзките между зъбите и костта и дори самата кост.

Ранният стадий на заболяването на венците - възпаление и кървене – се нарича гингивит. Зъболекарите могат да поставят диагнозата по цвета на венците, при заболяването те загубват естествения си розов цвят.

От възпаление на венците страдат хора в най-различна възраст, но най-често то се среща сред по-възрастните хора, защото те отделят по-малко слюнка и бактериите се полепват по-лесно по венците. По-голям риск от заболяване на венците има за пушачите, диабетиците и бременните жени. Генетичното предразположение също играе роля.

Заболяването може да се предотврати с почистване на зъбите 2 пъти на ден в продължение на 2 минути и посещения при зъболекар 1-2 пъти годишно.

Ето какви здравни проблеми може да предизвика възпалението на зъбите:

ПО-ТРУДНО ЗАБРЕМЕНЯВАНЕ
Австралийски учени открили, че жените с болни венци успяват да забременеят средно с 2 месеца по-късно от жените със здрави зъби и венци. Според тях, бактериите, които разболяват венците, предизвикват възпаление във вътрешността на утробата и това затруднява закрепването на оплодената яйцеклетка. Болните венци оказват влияние и след зачеването, те повишават риска както от преждевременно раждане, така и от спонтанен аборт.

Учени от Пенсилвания проследили 872 бременни жени, от които 160 били с болни венци. От бременните със здрави венци само  7% родили преди да изпълнят 35 седмици от бременността, а при бременните с болни венци процентът бил 23.

При друго изследване лондонски учени проследили почти 4000 бременни жени и установили, че колкото по-лошо било състоянието на зъбите и венците им, толкова повече били застрашени от спонтанен аборт в напреднала бременност. Според учените, при възпаление на венците се произвеждат химикали, които предизвикват раждане.

-brr-

AРТРИТ
Сред болните от ревматоиден артрит има 8 пъти повече случаи на възпалени венци, отколкото при здравите хора. Тази връзка открили германски учени, след като изследвали 57 пациенти с това заболяване. Учените установили обаче, че след изчистването на зъбния камък симптомите на ревматоидния артрит намаляват, а след 6 месеца нивото на маркерите за заболяването в кръвта спада.
Обяснението на ревматолози от Бирмингам е, че протеините, които секретират бактериите във венците, предизвикват имунната система да отключи артрита.

БРОНХИТ
В началото на тази година бе открита връзка между респираторните инфекции и болните венци. Британски учени изследвали състоянието на зъбите и венците на 100 пациенти с респираторни проблеми, като бронхит, и 100 пациенти без белодробни проблеми.

Те открили, че състоянието на венците на пациентите с респираторни болести било много по-лошо, отколкото на здравите хора. Смята се, че при дишането бактериите, които се събират в джобовете около основата на зъбите, проникват в белите дробове и или предизвикват инфекция, или влошават състоянието на белодробните болести.

ПРОБЛЕМИ С ЕРЕКЦИЯТА
Еректилната дисфункция също се свързва с болните венци. В началото на годината индийски учени изследвали 70 мъже и  открили, че проблемите с ерекцията се утежняват от възпалените венци.

Друго изследване установило, че болестите на венците пречат на производството на химикал, който отпуска кръвоносните съдове и увеличава притока на кръв към пениса. Учените посочват, че възпалението на венците намалява нивото на това вещество.

-brr-

ДЕМЕНЦИЯ
Според някои проучвания, болните венци могат да увеличат риска от деменция. Преди 2 години учени от Колумбийския университет изследвали група мъже и жени над 60 години и открили, че тези, които имали оголени и разклатени зъби, са с по-влошена памет.

Проф. Клайв Балард от Лондонския кралски колеж посочва, че съществуват доказателства за връзката между лошото състояние на венците и зъбите и повишения риск от деменция. Изследванията продължават, за да се потвърди напълно теорията, че нелекуваните венци могат да доведат до възпалителен процес в мозъка, който предизвиква образуването на амилоидни плаки.

СЪРДЕЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ
Болестите на венците удвояват риска от развитие на коронарни заболявания. Миналата година шотландски учени изследвали 11000 души и открили, че хората, които си мият зъбите по-рядко от 2 пъти на ден, са заплашени от сърдечни болести.

Според учените теорията, че сърдечно-съдовите заболявания се причиняват от инфекцията на венците, която преминава в кръвообращението и уврежда съдовете, все още не е напълно доказана. Вече има данни, че бактериите директно инфектират сърдечните клапи. Кардиолозите смятат, че преди операция за смяна на клапите се налага лечение на възпалените венци, за да се избегнат следоперативните инфекции.

ДИАБЕТ
Болните венци може да утежнят симптомите на диабет тип 2. След анализ на 7 предишнш изследвания учени от Единбург направили заключение, че намалявянето на възпаленията около зъбите понижава усложненията от този тип диабет, като например очните проблеми.

Смята се, че възпаленията в устната кухина водят до химически промени, намаляващи действието на инсулина, който изчиства излишната захар от кръвта. Лечението на възпалението на венците помага за нормализирането на кръвната захар и премахва риска от дълготрайни усложнения.

Коментари