Публикация

Българките не кърмят заради секциото

Малко от жените, родили чрез секцио, кърмят. Това е становището на специалисти, които за осма поредна година организират „Световна седмица на кърменето“ във Варна.


Оказва се, че модата на секциото, която е обхванала не само жените, но и техните гинеколози, отдалечава майката от идеята за кърменето. „Още по-лошо е, че повечето процедури се правят под обща, а не под спинална упойка“, коментира преподавателката във варненския Медицински университет Диана Димитрова.

Според нея вероятността една родилка да кърми бебето си е много по-голяма, ако веднага след раждането детето се положи на гърдите й. „Когато пациентката е под обща упойка обаче минават часове, докато започне създаването на връзка между дете и майка“, коментира тя.

Разбира се фактори в решението на жената са и нейното отношение към кърменето, информираността за ползите от майчиното мляко, следродилната депресия, подкрепата на семейството, коментираха специалисти по повод инициативите в „Седмицата на кърменето“, проведена във Варна.

Цифрите, които бяха цитирани, също не са никак приятни. Оказва се, че България е на опашката на страните, където майките осъзнато кърмят детето си до 5-ия месец само и единствено с майчино мляко.

По сметки на организациите става дума за едва 1,5% от българките. А по принцип у нас с майчино мляко се захранват около 40 процента от бебетата. За сравнение в Норвегия този процент е 85, но това е страната с най-висок процент на кърмещи жени.

За сметка на това кърменето може да се използва като техника за превенция на изоставянето, пък сочи опита на „Карин дом“. В центъра за деца с увреждания съществува програма, в която се насърчават майките да кърмят бебетата си, които вече имат някакви дефицити или риск от такива.

„Много по-трудно ще е за една майка, който е изградила връзка с детето си посредством кърменето, да се откаже от него и да го остави в сиропиталище“, е становището на специалистите.


Коментари