Публикация

16-годишно момче дари компютри на УМБАЛ „Свети Георги"- Пловдив

16-годишният Алекс Цонев, който е роден и живее в САЩ, дари компютри на детската клиника към УМБАЛ „Свети Георги" в Пловдив.


Момчето решава да направи дарението още преди две години, когато е приет в клиниката и е излекуван от свински грип.

През 2009 година момчето идва в България на гости на баба си в Златоград, но на път за там е приет в пловдивската болница с диагноза грип от типа H1N1.

Така Алекс бе вписан като първи случай на болестта в Пловдив и 4-ти в страната. Докато лежи сам в болницата и вижда какви са условията, решава да помогне. В Америка той ангажира с идеята свои съученици, организира барбекю, прави сандвичи в двора си и ги продава.

Подкрепен от приятелите си, събира необходимата сума и купува лаптопи, които ще дадат възможност на болните деца чрез интернет да намерят приятели по целия свят.

Алекс подготвя и свой сайт, чрез който болни деца от Америка, Европа и България ще могат да комуникират помежду си от болничните стаи. Алекс поиска дори да работи безплатно в детската клиника 5 дни като санитар, но това не може да стане, защото противоречи с нашето законодателство, обясни детският ендокринолог доц. Нарцис Калева.

В Америка обаче момчето и тази година безвъзмездно ще помага в градската болница. Алекс отново е на гости на своята баба в Златоград, където тези дни ще дари компютър и на децата в тамошната болница. 
 

Коментари