Публикация

Започва национална кампания за толерантност на пътя

На 29 юли от 11 ч. в цялата страна ще се раздават листовки за безопасността на движението. Инициативата се организира от Българската асоциация на пострадали при катастрофи, Министерството на здравеопазването, Българският Червен кръст, Съюзът на българските автомобилисти и КАТ – Пътна полиция.


Акцията е част от кампанията на ООН и СЗО за предотвратяване на пътно-транспортните произшествия. Целта е да се засили вниманието на хората върху безопасността на пътя.

Партньорите на кампанията ще разпространяват информационната листовка сред пешеходци и водачи във всички градове в страната с помощта на регионалните структури на Министерството на здравеопазването, Българската асоциация на пострадали при катастрофи и Българския червен кръст.

По данни на Световната здравна организация травмите от пътнотранспортни произшествия представляват 9 % от всички причини за смърт.

В 53 страни-членки на Европейския регион на СЗО около 800 000 човека всяка година губят живота си заради катастрофи. Най-уязвимите групи са пешеходци, мотоциклетисти и велосипедисти. Пътно-транспортните произшествия са и основната причина за смърт във възрастовата група 5-29 години.

За да се намалят пътнотранспортните произшествия, всеки човек трябва да бъде отговорен водач или пешеходец и да спазва правилата за движение.

Коментари