Публикация

Стратегическо планиране на успешна диета

Повечето популярни диети не дават очаквания резултат и затова към отслабването трябва да се подхожда индивидуално – изгответе си предварително подходящ за вас план.


Той ще бъде по-успешен, ако изпълните следващите съвети:
 
Проверявайте теглото си.
Сравнете теглото с ръста си и преценете колко килограма сте над или под нормата. Измерете вашия Индекс на телесната маса – той показва дали теглото ви е в здравословни граници спрямо вашия ръст. 

Индексът на телесна маса е равeн на теглото в килограми разделено на височината в метри на квадрат: ИТМ = тегло/височина2.
ИТМ под 25 се смята за здравословен, между 25 и 29,9 показва свръх тегло, а над 30 – затлъстяване.
 
Записвайте си всичко, което сте изяли през деня.

След като сте на ясно колко килограма трябва да свалите, или да качите, ще знаете колко да намалите, или да увеличите храната. Всеки ден си записвайте точно какво сте изяли на закуска, на обяд и на вечеря, както и на закуските между тях и напитките. Tака ще имате поглед върху цялостния прием на храна.

Преценете каква диета е най-подходяща за вашите цели.
Използвайте диаграма, в която са описани калориите в различните храни, за да не превишавате нормата за деня. Избягвайте преценки и обобщения като „пиле с къри” е същото като „пиле на грил”, защото броят на калориите варира според продуктите и начина на приготвянето им.

-brr-

Основно правило е при трите хранения да се поемат по 500 калории, или да се разпределят така, че на закуска и на обяд да се поемат повече, отколкото на вечеря. Списъкът трябва да включва и калориите, които сте поели с междинните закуски и напитките.

Хранете се на всеки 2 часа, ако приемате лека храна,  или на 4 часа, ако храната е по-тежка.
Изчислено е, че това са интервалите, през които организмът има нужда от храна. Непременно пийте по малко вода на всеки час и избягвайте пържени, солени и сладки храни, защото те повишават количеството калории, които поемате.

Яжте поне по 3 порции плодове на ден.
Плодовете снабдяват организма с фибри и хранителни вещества и помагат за правилното функциониране на храносмилателната система. Лишаването от плодове при спазване на диета е вредно за организма. Ябълките и крушите имат свойството да контролират апетита, а бананите зареждат бързо с енергия. Изработете си навик да ядете редовно сезонни плодове. Скоро ще установите, че сте намалили честото похапване на нездравословни закуски.

С всяко хранене изяждайте поне по 1 порция зеленчуци.
По време на диетата зеленчуците осигуряват на организма  необходимите фибри, витамини, желязо, калций и калий. Хората пренебрегват зеленчуците, особено на закуска, когато им е по-лесно да се нахранят със сандвич с колбаси. Яжте зеленчуци, приготвени по бързи и лесни рецепти, и скоро ще забележите как килограмите започват да се топят. 



 

Коментари