Публикация

Освежаващите напитки на сезона

Лятото е очакван сезон от мнозина, но високите температури не щадят и най-издръжливите. Горещото време винаги е придружено от неутолима жажда, която хората често се опитват да преодолеят с грешните питиета.


Ето няколко предложения за бързо и лесно освежаване:

Вода с лимон
В горещините лекарите препоръчват да добавяме във водата лимон. Достатъчно е половин плод на два литра. Добре действа и щипка сол. Така правят на Изток, където умението да се погаждаш с високите температури е въпрос на оцеляване. Може да се пие и само минерална вода. Специалистите съветват тя да е алкална. Не наблягайте на лечебните минерални води. Техният прекалено наситен състав може да увеличи натоварването върху сърцето.

Айран
Тази напитка е прекрасна, защото утолява не само жаждата, а донякъде и глада. В състава на айрана има белтъчини, витамини, полезни микроорганизми. Той действа много добре на сърцето и стимулира храносмилането. Учените твърдят, че айранът подобрява работата на дихателните центрове, повишавайки притока на кислород в белите дробове.

Охладен зелен чай
Само зелен – черният има обратен ефект, загрява. И само хладен. В държавите, където температурите са много високи, пият горещ чай. Но за нашия климат по-добре е да е хладен, защото кръвното ви налягане може да заиграе. Запомнете – зеленият чай не обича големите чаши.

Сок от касис
Тази напитка е склад на витамин С. Сокът от касис понижава температурата, което е добре известно на народната медицина. Може да се използва всякакъв касис. Но най-много витамини се съдържат в червения касис.

Студено бяло вино

Въпреки разпространеното мнение бирата не утолява жаждата, а обратно. Затова специалистите препоръчват да наблягаме на бира само вечер, и то да се ориентираме към светлите по-слаби видове. Единственият алкохол, който идеално се съчетава с жегите, е разредено бяло вино. Студено! То е по-леко от червеното, но киселинността му е по-висока. Доказано е, че бялото вино подобрява храносмилането и обмяната на веществата. В малки количества сваля кръвното налягане.






Коментари