Публикация

Средната възраст - най-трудният период от живота

Не бива да се страхуваме от старостта, твърдят резултатите от няколко международни изследвания. За повечето хора това е щастливо време.


Главното е достойно да преминеш през най-трудния период в човешкия живот – от 35- до 45-годишна възраст. Ние се чувстваме най-хармонично и щастливо в началото и в края на живота си. Средната възраст за повечето хора е най-сложна от психологическа гледна точка. До този извод са стигнали белгийски учени от университета в Маастрихт.

Проведеното от тях проучване показало, че удовлетвореността от живота започва да спада около 30-те години и се връща на високото си ниво след 50-55-годишна възраст. Естествено, при възрастните хора не може да се върне младежката безгрижност, но те получават удовлетворение от живота на друго ниво.

С белгийските си колеги са съгласни и учени от Лондонския университетски колеж. Те смятат, че оптимизмът и удовлетвореността рязко спадат към 30-те години, отново започват да растат на около 45 г. и достигат максимума си на 70-80-годишна възраст.

Допитване между повече от 340 хил. души, проведено от американската Национална академия на науките, показало също такъв резултат. В средата на петата десетица от живота си ние започваме да гледаме все по-оптимистично на живота. Според специалистите една от причините за това е, че с годините хората започват истински да ценят това, което имат.
" }-->

Коментари