Публикация

Лятото e по-добрият период за хората с кардиологични проблеми

Човек трябва да гледа оптимистично на лятото, казва д-р Сотир Марчев. През този сезон, правителството и парламента излизат във ваканция, а медиите остават без теми за репортажи, тогава те хващат любимата си тема - как жегата избива българите или как хората загиват от горещина.


Фактите обаче показват, че през лятото смъртността е поне с 15 на сто по-ниска, отколкото през зимата. Така може да се каже, че лятото е по-добрият период за хората със сърдечно-съдови заболявания, отколкото зимата. За това и екипът от СБАЛ по кардиология излиза в отпуск през лятото, защото тогава работата е по-малко, казва д-р Марчев.

В световен мащаб данните показват, че през лятото инфарктите намаляват. Друг факт е, че смъртността от сърдечно-съдови заболявания около полюсите е с 15 на сто по висока, отколкото смъртността около екватора. Така през лятото хората получават по-малко инфаркти. Причините за това са, че ние сме същества с постоянна температура на тялото.

Топлината се произвежда вътре в сърцевината на тялото, от метаболизма във вътрешните ни органи. Тази топлина напуска тялото през повърхността. През зимата, когато тялото не трябва да губи топлината си, съдовете по повърхността на тялото и лигавиците са свити. През лятото е обратното - когато не трябва да прегреем, съдовете се разширяват. Това води до понижение на артериалното налягане, затова и през лятото кръвното е по-ниско, отколкото през зимата.

Температурите се отразяват и на лекарствата на хората, които имат високо кръвно налягане. Колите имат летни и зимни гуми, ние имаме летни и зимни дрехи, така и медикаментите за хората с хипертония през зимата се увеличават, а през лятото се намалява дозата им. Когато дойде есента, те отново преминават на старите лекарствени дози.

-brr-

Затова е желателно и хората с високо кръвно налягане да посещават кардиолог два пъти в годината, казва д-р Марчев. Веднъж, когато си прибира зимните дрехи и вади летните, и втори път, когато си прибира летните дрехи и вади зимните. Това са двата периода в годината, които не винаги са в едни и същи месеци, но през тях се налага заедно с дрехите да се сменят и лекарствата за високо кръвно.

Най-често се намалява дозата на диуретиците, пояснява д-р Марчев. Това са медикаментите, които карат пациентите да уринират повече и да отделят повече течности. През лятото (кога видимо, кога не) ние се потим повече, отколкото през зимата, губим повече течности през повърхността на тялото, както чрез въздуха, който издишваме.

Затова е нужно дозите на диуретиците, които се приемат от пациентите, да се намалят първо през големите горещини. Топлината около нас не само разширява съдовете, но намалява и съсирваемостта на кръвта.

Това е и следващата причина през лятото да намаляват инфарктите, инсултите и белодробните тромемболий. Затова хората, които приемат лекарства за намаляване на съсирваемостта на кръвта, е хубаво през лятото отново да изследват съсирваемостта на кръвта си, обясни д-р Марчев. Този тест е добре да се направи посред лято, за да се види резултата и при нужда да се коригира дозата от медикамента. Затова ние казваме, че лятото е добрият период за хората със сърдечно-съдови заболявания.

---------------------------------------------------
Визитка
Д-р Сотир Марчев е изпълнителен директор на Университетската специализирана болница за активно лечение по кардиология в Плевен. Има 25-годишен опит като кардиолог. Бил е началник на кардиологията в Пета градска болница в София, обслужваща огромен регион в столицата, преди това е преподавал в Медицинския университет в столицата. Работил е известно време и в Клиника по инвазивна кардиология в град Осака, Япония. Специализирал е ехокардиография във Виена към Европейското кардиологично дружество.


Коментари