Публикация

Българките ще имат право на ин витро до менопаузата

Възрастта, до която жените имат право на ин витро процедури, се увеличава до влизането им в менопауза. Това се предвижда в изменението на Наредба 28 на МЗ, която днес беше обнародвана в „Държавен вестник”.


Досега жените у нас имаха право на ин витро процедури до навършване на 43 години. С наредбата тази възраст се увеличава до настъпването на менопаузата. Процедурите след 43 години обаче няма да се финансират с държавни средства от Фонд „Асистирана репродукция”.

Причината е, че с напредването на възрастта рязко намаляват шансовете за забременяване и така обществените средства не могат да бъдат максимално ефективно изразходвани.  

С промените в наредбата за първи път ще се въведе възрастова граница от 51 години за забременяване с донорски яйцеклетки. В момента подобно ограничение няма и това създава рискове за раждането и отглеждането на дете от родители в прекалено напреднала възраст.

С проекта се въвеждат и редица технически изисквания, на които трябва да отговарят центровете и лабораториите за асистирана репродукция. Целта е да се гарантира максимално безопасността и ефикасността на процедурите за пациентите.

Коментари