Публикация

Световна седмица на кърменето

Под мотото „Да поговорим! Кърменето – 3D изживяване!” ще отбележим по традиция Световната седмица на кърменето* за пореден път в България от 1 до 7 август.


Организатори на събитието са доброволческите организации за информация и подкрепа за кърмене Ла Лече Лига България и Национална асоциация „Подкрепа за кърмене”.

Когато разглеждаме подкрепата за кърмене, сме склонни да я виждаме в две измерения: време (от бременността до отбиването) и място (у дома, в общността, здравната система). Но нито едното от двете няма голямо влияние без третото измерение – комуникацията.

Събития в подкрепа на кърменето ще се провеждат в над 20 града в цялата страна. Основните акценти ще паднат на срещи и разговори за подкрепа от майки за майки, обучения, лекции, консултации на родилки в АГ отделенията на местните болници, излъчване на филми и уебинари.

Темата засяга комуникациите като важен аспект на активната обществена подкрепа на кърменето. Важно е как и с кого говорим за кърменето, така че позитивното послание да достигне до възможно повече хора.

-brr-

Мотото обхваща също така междукултурната форма на комуникация по въпросите на кърменето, както и общуването на тази тема между половете и поколенията – как да предадем идеята за кърменето и ползите от него на децата и тийнейджърите, какво ние сме научили от нашите майки и баби, как да говорим с мъжете за кърменето, така че да ги превърнем в бъдещи или настоящи татковци на щастливи кърмачета.

Частта „3D” от посланието е директна препратка към глобалните комуникационни канали, с които разполагаме през последните десетилетия – интернет, мобилни телефони, сателитна телевизия и др., чрез които информацията и посланието за кърмене може лесно и безпрепятствено да достигне на хиляди километри разстояние.


Повече информация може да научите на www.kurmene.com
---------------------------------------

*Световната седмица на кърменето се отбелязва ежегодно през първата седмица на август. Това е акцията с най-голям размах на движението за кърмене и се чества в повече от 120 страни по света. Началото й е поставено през 1992 година. Създадена е от организацията WABA /World Alliance for Breastfeeding Action/- Световен Алианс за активна подкрепа на кърменето с цел възраждане и възстановяване на практиките за кърмене.

Коментари