Публикация

Превърнете почивката с децата в приятен спомен, а не в бедствие

В разгара на отпускарския сезон сме. Докато едни копнеят за ласките на морските вълни, други предпочитат разтухата в прохладните планински усои. Време е за почивка независимо къде.


Добре е обаче при нейното планиране да се съобразим с най-малките членове на нашето семейство.

Д-р Наталия Минчева, заместник-директор по медицинска дейност в специализирана болница за активно лечение на детски болести в София, ни даде няколко съвета за това как да направим максимално ползотворна и полезна почивката на децата ни.

„Почивката и на планина, и на море е здравословна. Но родителите трябва да познават децата си, за да изберат подходящия момент и продължителност”, твърди педиатърката. Планинските курорти са подходящи за отдих във всеки един сезон, ако детето няма алергии. В противен случай би трябвало да се избягва времето на цъфтежа на тревите и дърветата, когато се засилват алергичните пристъпи.

„Прохладата на планината през най-горещите летни месеци би могла да осигури оптимална почивка както за децата от всички възрастови групи, така и за цялото семейство”, продължава д-р Минчева. При заболявания като хроничен бронхит и бронхиална астма се препоръчва среднопланинският климат.

Най-подходящи месеци за море са май, юни и септември, когато температурите не са толкова високи. Отдихът край брега подобрява обмяната на веществата, концентрацията на хемоглобин в кръвта се увеличава и се повишава растежът на децата. „Морската почивка не се препоръчва обаче за деца до 3-годишна възраст”, предупреждава докторката.

За успешното аклиматизиране на децата е важно закаляването, на което в последно време се обръща по-малко внимание, а то е от голямо значение както за планинска, така и за морска почивка, а и въобще за цялостното им здравословно състояние. Добре е да се започне още от ранна детска възраст и включва закаляване със слънце, въздух, вода и масажи. От основно значение е и рационалното хранене, както и правилният хигиенен режим - редуването игра, сън, почивка.

Излагането на слънце да е в часовете до 10:00 сутринта и след 17:00 следобед.
Няма специален, различен метод на почивка за деца с хронични проблеми. Сезонността е от основно значение, когато става въпрос за алергии, и родителите трябва да се съобразяват с наличието на алергени, водещи до проблеми при тяхното дете.

Наднорменото тегло и затлъстяването е друг, за съжаление, все по-често срещан проблем сред малчуганите, а спазването на хранителен режим по време на ваканцията е по-трудно. „На децата с наднормено тегло трябва да се осигури рационално, оптимално хранене за съответната възраст и достатъчно физическо натоварване, като това е основна отговорност на цялото семейство”, твърди д-р Минчева. Хранителните навици в семейството, игрите и забавленията, физическата активност - всичко това е от огромно значение за здравето на детето и съпътства цялостното му израстване, а не само дните за почивка.

Планината или морето? А защо не и двете? Последователността вие сами си изберете. Така че стягайте багажа и смело напред! Важно е не толкова мястото, където ще почивате, а отдихът да бъде пълноценен, наситен с многобройни положителни емоции както за децата, така и за вас.



Коментари