Публикация

На война с детското затлъстяване

Учени от Харвардското училище по обществено здравеопазване бият тревога – всяка година в света расте броят на децата с наднормено тегло. Проблемът с излишните килограми не може да се нарече американски.


Епидемията от затлъстяване обхвана Европа и Азия. 38% от европейските деца от 5 до 18 години имат наднормено тегло, в Китай 20% страдат от излишни килограми. Най-печалната статистика отново е в страната на бързите закуски – всяко второ американско дете има проблем с теглото. Ако преди време от затлъстяване страдаха 50% от населението на страната, днес този процент е 68. Лекарите са особено разтревожени от факта, че 17% от децата над две години са болни от затлъстяване.

В Китай проблемът с излишните килограми стана особено актуален след въвеждането на политиката „едно семейство – едно дете”. Заедно с доходите на населението расте и синдромът, наречен „малкият император”. Децата водят застоял начин на живот, прекарват цялото си време пред компютъра и се хранят нездравословно.

Битка с наднорменото тегло са подхванали много държави и я водят по различен начин. Във Великобритания наблягат на препоръките за редовни физически занимания. В Китай създадоха „диетични” лагери за деца, застрашени от затлъстяване. Бивши военни заставят невръстните китайчета усилено да спортуват.

Специалистите от Харвард смятат, че само драстичните мерки ще дадат резултат. Според тях най-ефективният метод за борба с наднорменото тегло е лишаване от родителски права. Временното изваждане на детето от семейството би било полезно за всички, смятат американските експерти. От една страна, детето ще се старае по-скоро да намали теглото си, за да се върне вкъщи, от друга страна – това ще застави родителите сериозно да променят начина на живот в семейството.

Специалистите не са голословни. Те даже са пробвали теорията си с едно момиче, болно от затлъстяване. Родителите не могли да му осигурят балансирано хранене и детето било дадено в приемно семейство. За една година момичето отслабнало с 52 кг и се върнало вкъщи.

-brr-

Естествено тази инициатива веднага си намери яростни противници. Биолози от Университета в Пенсилвания твърдят, че не е нужно да се прибягва до толкова драстични мерки, а трябва само да се промени културата на хранене.

Според тях до взимането на дете от родителите може да си прибегне само в случай че животът му е в смъртна опасност.

Какви са основните причини за затлъстяване:

- количеството на употребяваната храна надвишава разхода на енергия;

- нарушения в надбъбречната жлеза, черния дроб, тънките черва, дебелото черво;

- генетични нарушения.

Какви са основните фактори за затлъстяване:

- Застоял начин на живот;

- Употребата на прости (лесноусвояеми) въглехидрати като захар и сладкарски изделия;

- Ендокринни заболявания;

- Склонност към стрес;

 - Недоспиване.

Склонност към наднормено тегло имат преди всичко афроамериканците, след тях са латиноамериканците и след тях - белите.


Коментари