Публикация

Отказът от донорство е проблем №1 с трансплантациите

Над 900 са пациентите, които очакват трансплантация в България, но от началото на годината броят на извършените оперативни интервенции е намалял.


Това обяви в Пловдив доц. Силви Кирилов – директор на Агенцията по трансплантации, който беше на посещение в Университетска болница „Свети Георги".

В момента за бъбречна трансплантация  чакат  847, 25 души са за чернодробна, а около 15 души чакат за ново сърце.

България има по 2 донора на милион население. За сравнение Испания, която е с едни от най-добрите показатели в ЕС, има 32 души на един милион .

Статистиката показва, че хората с по-висок образователен ценз са по-благоразположени към донорството. 25% от българското население обаче не желае да бъде донор. Това са предимно възрастни хора и такива с по-ниско образование.

Заради липса на достатъчно донори от началото на годината досега са извършени едва 12 трансплантации при 68 за миналата година, обяви доцент Кирилов.

От началото на годината до този момент в Университетска болница в Пловдив е имало трима потенциални донори, но до трансплантация не се е стигнало, тъй като близките не са позволили, коментира доктор Чавдар Стефанов, шеф на КАРИТ.

„Отказът от донорство е на първо място сред проблемите с трансплантациите. Много е важно нагласата на хората, а в един тежък момент, в изключително емоционален момент е трудно да се вземе решение, но то е необходимо, коментира доц. Кирилов.

Според него, първо трябва хората да бъдат убедени в необходимостта от донорството, второ, че има добри специалисти, които да го извършат и да наблюдават възстановяването на пациента и трето, че няма нищо скрито в тази дейност.

Към момента 3000 са регистрираните писмено заявени откази от донорство в ИАТ.  Доц Кирилов е категоричен, че сегашният закон за донорството не е лош и работи. Как работи обаче и дали има  слаби места, които ще наложат да се направят корекции, ще се види реално чак след 1-2 години и след като се натрупа опит.

„Но да правим промени заради самите промени, няма смисъл, категоричен бе доц. Кирилов.

Срещата е част от обиколката на 27-те донорски бази в страната. Шефът на Агенцията по трансплантации допълни още, че от следващата година се очаква сериозен финансов държавен ресурс.


Коментари