Публикация

Хигиената предпазва от летните разстройства

С Доц. Лилия Пекова, специалист по инфекциозни болести и епидемиология към Медицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора, разговаря Саша Маркова


Доц. Пекова, защо диарията е най-често срещаното заболяване сред туристите през лятото?
Това е сезонът, в който хората предприемат пътешествия в различни дестинации. В случаите, когато се посещават страни в Южна Америка, Африка и Азия, особено в Близкия изток, често, при около 50% от туристите, се появява диария. Това обикновено става скоро, в рамките на 24 часа след пристигането или след няколко дни, но понякога след кратък престой, дори след прибиране в дома. Диарията продължава от 3 до 5 дни.
Това патологично състояние е свързано с прием на вода от местни водоизточници, консумация на храна, особено такава, която не търпи термична обработка – например салати, плодове. Дори миенето на зъбите с вода от чешмата крие риск. Боледуват хора от всички възрасти. По-предразположени се оказват лица с имунен дефицит, такива със стомашни и чревни заболявания – гастрит, язва, колит.
Разпространеността и високата честота на заболяването през летния сезон сред пътуващите са дали основание то да бъде наречено „диария на туристите”.

По-застрашена група ли са децата?
Разбира се, децата, особено в кърмаческа възраст, винаги са по-уязвими предвид незрялата им имунна система. При тях дехидратацията като резултат от повръщането и диарията настъпва по-бързо и протича по-тежко.

От какво се причиняват летните леки диарии и какви са симптомите?
Причинители на леките летни диарии са различни бактерии, вируси и някои паразити. В този сезон „се вихрят” E. coli, Salmonella, Shigella, Yersinia, Enterovirus, Rota virus, Giardia lamblia, Criptosporidium и др.
Що се отнася до диарията на туристите, тя най-често се провокира от ентеротоксигенните щамове на E.coli.
Обикновено диарията е съпроводена с леко до умерено изразено неразположение, температура до 38°С, подуване и болки в корема, повръщане. Изхожданията са жълтеникави, воднисти, без или с оскъдни патологични примеси на слуз, 3 до 5 пъти за денонощие.

Какво да правим при диария?
Леката диария – тази, при която броят на изхожданията не превишава 5 за 24 часа – обикновено се самоограничава. Правилното поведение е да се приемат повече течности, да се пази диета, подходяща за чревни инфекции. В случаите, когато персистира по-дълго и състоянието е по-тежко, е наложително да се потърси медицинска помощ. От значение е заболелият и неговите близки да спазват строги мерки за ограничаване на инфекцията – измиване на ръцете със сапун по няколко пъти на ден, особено след посещение на тоалетна, дезинфекция на кухненските съдове, спазване на подходяща диета. Тя трябва да се състои от много течности – минерална вода, билков чай, сокове, както и чест прием на малки количества подходяща храна, като варени картофи, моркови и ориз, препечен хляб с обезсолено сирене, обикновени бисквити и др.

Какъв режим на хранене или хигиена препоръчвате за предотвратяването на летните диарии?
Лятото е сезон, в който разнообразието от плодове и зеленчуци е богато, съответно тяхната консумация е голяма. Принципно добрата лична и комунална хигиена са гаранция за добро здраве. Спазването на елементарните хигиенни навици като миенето на ръцете с вода и сапун, доброто почистване на плодове и зеленчуци под течаща вода са достатъчни за предпазване от чревни инфекции.
Консумацията на храна навън, особено на сладолед от количка, както и на топли сандвичи, които се продават на улицата, тип „дюнер”, „хамбургер” и др., при приготовлението на които участват ръцете на персонала, може да доведе до заболяване, ако не са спазени съответните хигиенни изисквания.
В случаите на диария на туристите се налага изключително внимателно да подхождат към водата, която се използва за пиене и даже за миене, защото заразяването с ентеротоксигенни щамове на E. coli става по фекално-орален механизъм, т.е. със заразени храна, вода, замърсени ръце, прибори за хранене и пр. Препоръчителна е употребата на бутилирана вода, при това газирана, защото има съобщения за това, че иначе предназначените за еднократна употреба PVC бутилки с минерална или трапезна вода всъщност се използват многократно, като се пълнят от чешмата. Желателно е да се избягва консумацията на сурови зеленчуци, особено листни, както и на плодове, защото се предполага, че те се мият тъкмо с чешмяна вода.
Желателно е посещението на по-екзотични страни да бъде предшествано от консултация със специалист инфекционист и по негова препоръка да се направят някои ваксини.

Какви медикаменти да вземем със себе си по време на път?
Разумно е при предприемане на пътешествия зад граница, особено когато става дума за други континенти, да се вземат витамини, пробиотици, антидиарийни средства, препарати за перорална рехидратация, както и антибактериални средства.

Какъв медикамент за профилактика бихте препоръчали?
Препаратът „Лакто-4” се отнася към пробиотиците и е много подходящ както за профилактика, така и за лечение на заболяванията с диариен синдром. Той е изключително добър за предотвратяване на дисбактериоза и в случаите на продължителна антибиотична терапия по друг повод.

Коментари