Публикация

Откриха 8 души с хепатит във Варна само за седмица

Близо 100 варненци се възползваха от безплатните изследвания за хепатит, които стартираха в края на миналата седмица.


От тях положителен резултат са получили осем души, като двама са с хепатит С, а шестима – с В, информират от организацията, подготвила кампанията за безплатно изследване „Хепасист”.

Тестове за заболяването ще се правят до края на тази седмица, уточняват още от неправителствената организация. Те се извършват в ДКЦ 1 „Света Клементина“ без предварително записване.

Изследването се осъществява с венозна кръв, като резултатите излизат в рамките на същия ден. Няма никакви предварителни изисквания за желаещите да установят хепатитния си статус, включително няма ограничения за консумацията на храни и напитки преди теста.

Всички, които дадат положителен резултат, се изпращат при специалисти за допълнителни по-задълбочени изследвания и адекватна терапия, уточняват още от организацията.

Поради липсата на ясни симптоми мнозина не знаят, че са заразени с хепатит В или С и това крие сериозни рискове от тежки усложнения - цироза и рак на черния дроб. В Европа с диагноза хепатит са 14 млн. души, като годишно 122 000 от тях умират.

Коментари