Публикация

Ден на динята

Всяка година на 3 август динята има празник.


Този голям плод заслужава да си има свой ден в календара. Сладка и вкусна, динята е един от любимите плодове на лятото. Тя съдържа над 90% вода, което я прави идеална за хората, които искат да запазят фигурата си.

Любопитен факт е, че само в САЩ и Мексико има около 300 разновидности на динята – в червено, розово, бяло или жълто.

Динята не само утолява жаждата в горещите месеци, но и потушава възпалителните процеси в организма, което е важно свойство за състояния като астма, атеросклероза, диабет, рак на дебелото черво, артрит и т.н.

Сочният плод  всъщност съдържа някои от най-важните антиоксиданти в природата. Динята е отличен източник на витамините С и А, особено чрез концентрацията на бета-каротин. Розовата диня съдържа още ликопен.

Тези мощни антиоксиданти неутрализират свободните радикали (вещества, които могат да причинят големи щети). Те са в състояние да направят холестерола по-лепкав и така той може да се задържа по-лесно за кръвоносните съдове, което увеличава риска от инсулт и инфаркт.  

Витамин С и бета-каротинът обаче са много добри в премахването на тези вредни молекули и да предотвратяват щетите, които биха причинили.

Една купичка диня осигурява 24.3% от дневната доза витамин С и 11.1% от количествата витамин А.

Сега е сезонът на дините и ви препоръчваме да се възползвате максимално от всичките им полезни качества.

Коментари