Публикация

Изненадващи причинители на депресия

Депресията е напаст, която засяга много семейства. Сред причините са тежките загуби, паричните и семейните затруднения. Има обаче и много други причинители, които биха могли да се преодолеят и без приемането на медикаменти.


ГОРЕЩИНИТЕ
Докато повечето хора са доволни от времето през лятото, за хиляди други то е повод за депресия. Причината е, че те страдат от лятната форма на сезонно-афективно разстройство (SAD). В този случай депресията не се отключва от липсата на слънце, а от неговото изобилие.

Това състояние се свързва с чувствителност към горещините и хормонални нарушения – една от теориите е, че когато е горещо, организмът произвежда по-малко тироидни хормони, което води до загуба на енергия.

Според друга теория, горещото време намалява способността за справяне с умствения стрес. Хората с лятна депресия страдат от безапетитие и безсъние, а със зимна депресия имат увеличен апетит и желание за повече сън.

През летните горещини нараства броя на самоубийствата. Този факт може да се свърже със спадането на нивото на серотонина в мозъка през лятото. Освен това през този сезон хората пият повече алкохол, който освен че има депресиращ ефект, предразполага и към по-импулсивно поведение. Горещините разстройват и съня, от което хората се изнервят.

ПРОТИВОЗАЧАТЪЧНИТЕ ХАПЧЕТА
Според изследване на австралийски учени, жените, които приемат хапчета против забременяване, са 2 пъти по-застрашени от депресия от тези, които не употребяват контрацептиви. При някои  чувствителни към тези хапчета жени възникват промени в настроението им. Смята се, че това се дължи на движението на серотонина в мозъка.

СЛАДКИШИ
Въпреки че повдигат настроението за момент, сладкишите се отразяват зле на линията и на психическия комфорт, защото сривът на кръвната захар след поемането им ни кара да се чувстваме по-зле. Настроението се определя от стабилното постъпване на енергия от кръвната захар в мозъка. Информацията се предава между клетките от химикали, като допамина.

Повишаването на стойностите на допамина повдига настроението, а понижаването предизвиква тъга. Най-полезно е да се приема храна, която доставя бавно енергия, например пълнозърнести храни. Ако ви се прияде сладко, си хапнете шоколад, съветват специалистите.

Той отделя един невротрансмитер, който ободрява. Избирайте шоколад с над  85% съдържание на какао, за да избегнете захарния срив.

-brr-

УЛИЧНОТО ОСВЕТЛЕНИЕ
Осветлението в спалнята – от уличните лампи, нощната лампа и дори светлината от телевизора – се отразяват негативно на мозъка, твърдят учени от Охайо. При опити с животни те открили, че излагането на слаба светлина през нощта след време може да предизвика промени в хипоталамуса – област в мозъка, която има отношение към депресията.

КАФЕ И ЧАЙ

Непонятно е защо някои хора, които са депресирани заради проблеми със съня, продължават да пият безброй кафета и чай през деня и дори късно вечер. Те са нещастни, защото не могат да се наспят и на другия ден се чувстват ужасно. Разрешението е много просто. Златното правило е - никакъв кофеин след 4 часа следобед. Едно еспресо след вечеря може да бъде фатално за нощния сън.

ЦИГАРИТЕ
Учени от университета в Мелбърн са открили, че тютюнопушенето може да увеличи риска от тежка депресия с 93%. След изследване на 1043 жени било установено, че 15% от пушачките развили депресивни състояния, а процентът на непушачките, които получили депресия, бил 6.5. Никотинът освобождава напрежението и хората, които пушат смятат, че той намалява стреса и тревогите, но това е само временно, посочват специалистите.

Той стимулира производството на допамин в мозъка, от който хората се чувстват добре. Само че в последствие мозъкът реагира като изключва механизма си за отделяне на допамин и неговото ниво намалява дългосрочно.

ПОВИШЕНАТА ФУНКЦИЯ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА

Много честа причина за лошото настроение или депресията е повишената функция на щитовидната жлеза, която засяга главно по-възрастните хора. Производството на излишни тироидни хормони прави хората раздразнителни. Проблемът се разрешава с обикновен кръвен тест и приемане на съответните лекарства.
 
-brr-

ИНТЕРНЕТ

Миналата година китайски учени изследвали 1000 тийнейджъри, които прекаляват с ползването на интернет и открили, че те са заплашени два и половина пъти повече от развитие на депресия. Учените посочват, че технологиите могат да действат изтощително на мозъка.

От дълго използване на интернет или говорене по телефон може да се появят симптоми на депресия. Освен това хората стават по-неуверени в реалните социални ситуации и по-уверени във виртуалния свят. Ако прекарвате повече от 2 часа дневно в интернет без да сте задължени служебно, трябва да сте наясно, че имате проблем.

ВЕГЕТАРИАНСКАТА ДИЕТА
Има данни, че липсата на ненаситени мастни киселини, които се съдържат в мазните риби, може да допринесе за развитие на депресия. Тази година американски учени откриха, че жените, които приемат рибено масло по време на бременност, намаляват риска от развитие на следродилна депресия. 

Вегетарианците обикновено се опитват да си набавят тези вещества с други храни, като ядки и семена, но учените посочват, че организмът трябва да ги преработи в мастни киселини и в този процес хранителните вещества се губят.

ОТЛАГАНЕТО
Лошото разпределение на времето може да причини депресия, казват психолозите. Отлагането на всички задачи за вечерта създава чувството, че нещата излизат извън контрол. Освен това вечерната работа лишава от приятни неща, които борят депресията, като една хубава вечеря и прекарване със семейството.

ДИЕТАТА НА АТКИНС
Въглехидратите повишават серотонина в мозъка, който създава чувство за щастие. Обратно, хората, които спазват диета с малко въглехидрати, са податливи към промени в настроението. Това обясняват учени от Бостън.

Те установили, че при липсата на въглехидрати мозъкът спира да регулира серотонина, което причинява чувство на гняв и депресия, които вече се наричат „поведение на Аткинс”, на името на прочутата Аткинсова диета с минимално количество въглехидрати.




 

Коментари