Публикация

Туризмът на Гърция прескача кризата

Гледате ли новините, никога не бихте си помислили да планирате почивката си в Гърция. Ако обаче често пътува до гръцките курорти, не би ви минало през ум да вярвате на информацията за дълбока криза в южната съседка.


В петък и събота потоците коли от Солун към Халкидики са толкова плътни, че обиколката на града по трилентовото околовръстно отнема повече от час. Спираш, тръгваш, спираш, тръгваш и така - почти до Халкидики. Същото беше преди кризата, същото е и сега.
В курортите на втория ръкав Ситония и на любимия на българите остров Тасос никой не говори за криза. Темата не се обсъжда нито на плажа, нито на масата. Добрите малки ресторантчета във Вурвуру са точно толкова пълни, колкото и миналата година. Българите преобладават, гърците не липсват, а към Тасос все повече се отправят румънци, сърби, поляци.

Ставрула, собственичка на хотел на остров Тасос, разказва, че всички хотелиери и ресторантьори са се договорили с фирмата, която обслужва фериботите между Керамоти и Тасос, да няма стачки. Атина е далеч, площад „Синтагма” също, сълзотворният газ и сблъсъците между полиция и протестиращи не бива да отекват толкова на север. Местните в Тасос не могат да си позволят стачки, защото туристическият сезон ги храни цяла година.
При Ставрула всички места за юли и август са заети. Казва, че нейни клиенти от Австрия, Германия и Англия питат по телефона каква е ситуацията и дали могат да стигнат до хотела. За съжаление тя не може да предвиди дали ще отменят полети до Гърция, ако бъде обявена генерална стачка. Туристите от останалите държави пристигат, без да питат.

Задавам й въпроса защо се стигна до кризата и как я усеща самата тя. Отговорът ме изненадва – според нея 20 години гръцката държава е осигурявала нереално високи заплати на държавните служители. Много от стратегическите компании в Гърция все още са държавни и налагащото се намаляване на броя на получените заплати за една година, на бонусите и социалните придобивки засяга голяма група от работещите.

Ставрула се чуди защо учителите стачкуват, след като средната учителска заплата е 1500 евро. И защо тя трябва да плаща за частни уроци по основните предмети и за двете си дъщери, ако иска да успеят в гимназията. Казва, че това е масова практика в Гърция заради ниското равнище на образованието в училище. И всеки път ме пита колко пари дават българите годишно за частни уроци.

На Тасос българите сме очаквани и добре приети туристи, но сме и търсени, защото сме добри работници. Мнозина нашенци успяха да се легализират и да се трудят легално срещу добри пари. Но тъй като сме се опитали да надхитрим системата, от тази година тя отвръща на удара. Гръцките власти са започнали стриктно да спазват един отдавна приет закон. Работник, който получава осигуровки, няма право да кара кола с чужда регистрация. Защото се оказало, че българите се осигуряват целогодишно в Гърция, но през зимата и пролетта си отиват в България.

Е, сега това става по-трудно. Получаването на гръцки номер е доста скъпо, а без кола трудно се работи в няколко хотела. Само на Тасос вече имало десетина конфискувани български мпс-та. Ето как кризата на Гърция започва да се усеща от нашите работници. Колкото до увеличения ДДС, в малките курорти, ресторанти и хотели касовата бележка продължава да е екзотика, а по бензиностанциите я дават редовно едва от половин година.

Ако питате българите, работещи по ресторантите и хотелите, те задължително ще се оплачат, че тази година сезонът е труден, че работата намалява, с което намаляват и приходите им. Дори един наш познат, главен готвач в малко семейно гръцко ресторантче, каза, че май ще си идва в България. Не вярвам да го направи. Просто нашенците ще се примирят с по-ниски заплащания това лято и ще изчакат кризата да отмине. Българин от Плевен, който от много години работи като шофьор на камион, превозващ мрамор, ми каза, че ако си на заплата, си добре. Но ако трябва да си търсиш работа сега, може и да е трудно.

Най-видимият признак за криза в Гърция е цената на бензина. Няма по-скъп в Европа. И тази бариера би могла реално да спре броя на туристите, ако ръстът продължи. С по евро са се качили и доста цени в супермаркетите. Повече на Халкидики, по-малко на Тасос.
Ставрула си има своя ценова политика. Не увеличава нищо в последните години. Салатата домати и краставици е 3 евро, ако искаш обаче гръцка – 5 евро. Основните ястия с кайма и месо са около 6 евро. Но порция калмари или сардина скача към 10 евро. Останалите хубави риби са с цена на килограм. Никак не са евтини. Кафето е 2 евро, а минералната вода 50 цента. Хотелът и ресторантът са на „първа линия”, на самия бряг на морето.

Частните предприемачи срещу многобройната армия държавни служители – така изглежда кризата в Гърция през погледа на традиционно частния им туристически бизнес. Собствениците на хотели и ресторанти в Северна Гърция са твърдо решени да оцелеят и да не показват на туристите, че има криза.

Един грък, с когото се запознах при приятели, много точно формулира какво различава двете съседни държави. Според него Гърция е бедна страна с богати хора (спестяванията на гърците са около 300 милиарда евро). А България е богата държава (имаме дори излишък) с бедни хора. Като се замислиш, определението му е точно. И ще се окаже, че бедните българи ще помогнат да бъде спасен поредния туристически сезон в Гърция.

Коментари