Публикация

Интернет – като всяка друга зависимост

Зависимостта от глобалната мрежа е същата като пристрастяването към алкохола и наркотиците, съобщиха специалисти от организацията Intersperience, специализирана в изследване на потребителския пазар.


В проучването са взели участие хиляда жители на Великобритания на възраст от 18 до 65 години. Предложили им да се откажат от интернет за едно денонощие, както и да попълнят въпросник.

Съвсем малък брой от доброволците се съгласили без колебание да се лишат от глобалната мрежа за 24 часа. Оказало се, че британците над 40-годишна възраст изпитвали по-лек дискомфорт, отколкото младите потребители.

Авторите на изследването установили още, че 53% от участниците в изследването се разстроили, че не ползват интернет. А 40% съобщили, че се чувстват самотни без общуването с приятели в глобалната мрежа.

От Intersperience направиха извода, че интернет толкова дълбоко е проникнал в живота на хората, че някои от тях изпитват абстиненция, когато са далече от компютъра. Подобен синдром се наблюдава при наркозависимите и алкохолиците.

Коментари